submenu

De buurderij in Rode - 03/04/2019

Ontmoetingsplaats voor boeren en buren

Al vier jaar kunnen Rodenaren elke donderdagavond achter de kerk van De Hoek terecht in de buurderij Boeren & Buren, waar ze producten vinden van landbouwers en ambachtelijke producenten uit de streek. Enkele jaren geleden was buurten hier voor het eerst te gast.

Vandaag maken we samen met initiatiefneemster Anne-Françoise d’Aoust de balans op van de voorbije jaren.

‘De groep lokale producenten die aan de Rodense buurderij levert, is ondertussen uitgegroeid tot 22’, zegt Anne-Françoise. ‘Je vindt hier alles: fruit, groenten, vlees, kaas, honing, chocolade, confituur, wijn … Daarnaast hebben we de buurderij uitgebreid met producenten die één à twee keer per maand langskomen. Zij verkopen vooral producten die je niet wekelijks nodig hebt, zoals onderhoudsmiddelen. Ook onze visboer – die volop inzet op duurzame visvangst – levert één keer per maand aan onze buurderij. Voor zijn organisatie is het niet mogelijk om wekelijks te komen.’

Solidariteit

‘Ik heb het uitgerekend. Gemiddeld zitten de producenten 28 kilometer van de buurderij verwijderd’, zegt Anne-Françoise. ‘Mina Apostolidis, een Griekse dame die chocolade en pralines verkoopt, heeft haar atelier in de Gehuchtstraat, op amper 200 meter van de buurderij (zie ook de kookrubriek hiernaast, red.). Producenten die wat verder weg zitten werken vaak samen om de afhaalmomenten zo efficiënt mogelijk te bevoorraden. Ze wisselen elkaar af, zodat er op donderdagavond telkens iemand aanwezig is die de bestelde producten van enkele omliggende bedrijven meebrengt. Ze zijn zo georganiseerd dat er maar één bestelwagen moet rijden naar de verdeling. Die solidariteit onder de producenten vind ik mooi om te zien.’

Dat bevestigt ook Chantal Philippon van La Chèvrerie du Cadeau in Buzet (Henegouwen). Zij verkoopt geitenkaas en producten op basis van geitenmelk, maar verdeelt in één moeite de bestellingen van andere producenten uit haar buurt. ‘Op die manier kunnen we op meer plaatsen aanwezig zijn.  We leveren momenteel aan een 20-tal buurderijen in en rond Brussel. Dat is enkel haalbaar door je krachten te bundelen’, zegt ze.

Proeven

Sinds het begin van Boeren & Buren heeft Anne-Françoise ook wat nieuwe dingen op het programma gezet. Zo organiseert ze steeds vaker proeverijen waarbij één bepaalde producent in de kijker staat. ‘We hebben bijvoorbeeld een nieuwe leverancier van granola. Dus zorg ik ervoor dat de mensen kunnen kennismaken en proeven, zodat ze weten wat ze allemaal kunnen bestellen. Daarnaast organiseer ik leveringen aan huis voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen op het tijdstip van de afhaling.’

‘Wat er nog veranderd is, is dat we met alle Belgische buurderijen samenwerken voor de verkoop van buitenlandse producten die onmisbaar zijn in de keuken. Voor olijfolie werken we samen met een Italiaanse producent die zelf verbonden is aan een buurderij ergens in Italië. Twee keer per jaar levert hij ook olijfolie voor de Belgische buurderijen’, vermeldt ze. ‘Voor de rest hebben we het concept niet gewijzigd: mensen kunnen online bestellen wat ze nodig hebben. Wie vóór dinsdagavond bestelt, kan alles op donderdagavond vanaf 17.30 uur komen afhalen in de chalet achter de kerk van De Hoek. Dat is meteen ook het uitgelezen moment om een praatje te slaan met de producenten. Er heerst altijd een gemoedelijke sfeer’, vertelt Anne-Françoise.

Intussen hebben al meer dan 1.800 mensen zich via de website aangemeld bij de Rodense buurderij. ‘De meeste ‘buren’ komen uit Rode zelf, maar we hebben ook leden uit Alsemberg, Dworp, Linkebeek en Waterloo’, aldus Anne-Françoise. ‘Wekelijks hebben we ongeveer 80 à 100 bestellingen. Er is een vaste kern van trouwe klanten die elke week over de vloer komt. Ik ben blij met dat aantal. Het hoeft hier geen overrompeling te worden, want dat zou ten koste van de familiale sfeer gaan. Al zijn extra Nederlandstalige leden zeker welkom, want ik schat dat momenteel maar 20 procent van onze regelmatige kopers Nederlandstalig is.’

Milieubewust

Nu de klimaatopwarming niet meer weg te branden is uit de actualiteit, merkt ook Anne-Françoise dat de consumenten steeds milieubewuster worden. ‘Zo krijg ik vaker dan vroeger vragen over de manier waarop de producten verpakt worden. Er zijn mensen die hun stoffen broodzakken meegeven, zodat de bakker die kan gebruiken als hij het brood inpakt. Voor de granola ga ik bekijken of de producent in bulk kan leveren, zodat klanten hun eigen potjes kunnen laten vullen. Al is dat niet voor alle producten mogelijk. Voor melkproducten bijvoorbeeld legt het federaal voedselagentschap strenge normen op. We moeten dus een juist evenwicht proberen te vinden.’

Waar staat de buurderij over vijf jaar? ‘Ik ben ervan overtuigd dat het hier in De Hoek nog altijd zal gonzen van de bedrijvigheid. Het klopt dat er nog andere initiatieven ontstaan om lokale aankopen aan te moedigen. Maar wat een buurderij zo speciaal maakt, is die wekelijkse ontmoeting tussen de kopers en de producenten. Dat heeft niemand anders. Ik denk dat dat altijd het pluspunt van Boeren & Buren zal zijn.’ (HW)

Je vindt de buurderij van Sint-Genesius-Rode op www.boerenenburen.be.

Uit: Buurten april 2019