submenu

Julianah Ramahalison - 20/02/2020

Kip met kokosmelk uit Madagaskar

Julianah is afkomstig uit Madagaskar, een eiland dat voor de kust van Oost-Afrika ligt. In 2006 verhuisde ze naar België, samen met haar toenmalige echtgenoot.

‘Voor de rest had ik hier geen familie. Het was wennen in het begin, maar de aanpassing verliep vlot. Alleen het klimaat is hier toch heel anders’, lacht ze.

‘Ik heb nog twee zussen die in Madagaskar wonen en een broer in Frankrijk. Mijn ouders zijn helaas overleden. Ik mis mijn familie wel, zeker tijdens de feestdagen, maar mijn vier jonge kinderen zorgen voor veel leven in de brouwerij. Dankzij hen zal ik me niet gauw vervelen. Toen ik klein was, stond ik altijd samen met mijn moeder in de keuken. Die liefde voor koken en lekker eten probeer ik door te geven aan mijn kinderen. Ik kook zowel Belgische als Malagassische gerechten, maar kip met kokosmelk is het favoriete gerecht van het hele gezin.’

Nog zo’n specialiteit uit Madagaskar is rijst met verse spinazie. ‘We eten het quasi elke vrijdagavond. De rijst moet heel smeuïg zijn, een beetje zoals een Italiaanse risotto. Spinazie is trouwens een groente die in Madagaskar vaak op het menu staat. Er zijn ontelbare varianten van bladgroenten te vinden die in Europa niet zo bekend zijn’, vertelt Julianah.

‘Sint-Genesius-Rode is een leuke gemeente om te wonen. Er zijn veel activiteiten, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ik woon vlak bij het centrum, wat handig is. De bakker, de post, de supermarkt en de bushalte liggen allemaal op wandelafstand. Mijn twee oudste kinderen gaan naar een Franstalige school, omdat we vroeger in Brussel woonden en ze daar in het Frans aan hun schoolopleiding begonnen waren. De twee jongsten zitten respectievelijk in de Nederlandstalige kleuterschool van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut en kinderdagverblijf ’t Kapoentje. De kinderen zijn ook erg actief in verschillende verenigingen in de buurt. Dansen bij K-Creation, piano spelen in de Orfeus-academie of basketbal bij de Rode Leeuwen ... Ik vind het belangrijk dat ze veel in contact komen met het Nederlands. Ikzelf heb Nederlands geleerd aan de GLTT en ga elke week naar Café Combinne, zowel in Rode als in Drogenbos. Daar kan ik in een ontspannen sfeer mijn Nederlands blijven oefenen. Thuis probeer ik met mijn kinderen ook Malagassisch te spreken, zodat ze hun roots niet kwijtraken.’

Het volledige recept van de kip met kokosmelk vind je terug op de website van GC de Boesdaalhoeve.

 

Tekst: Heidi Wauters
Foto: Tine De Wilde
Uit: buurten februari 2020