submenu

Emily O’Leary - 18/03/2020

Shepherd’s pie op Ierse wijze

‘Shepherd’s pie is oorspronkelijk een Brits gerecht, maar het werd ook overgenomen door de Ieren. Al is het misschien niet het eerste recept dat mensen met Ierland associëren’, zegt Emily O’Leary.

‘Voor mij is een heerlijke shepherd’s pie nochtans onlosmakelijk verbonden met mijn kindertijd. Het kwam thuis zeker één keer per week op tafel. Als ik bij mijn familie op bezoek ga, vraag ik steevast of mijn moeder dit gerecht nog eens wil klaarmaken. Het basisrecept blijft al generaties lang ongewijzigd, maar we hebben er allemaal een eigen draai aan gegeven. Zo voeg ik worcestersaus en witte bonen toe. Mijn grootmoeder slaagde er altijd in om de bovenkant een perfect krokante korst te geven. Dat had ongetwijfeld iets te maken met de hoeveelheid boter die ze bij de aardappelen deed’, lacht ze.

Emily is afkomstig van Killarney, een stad uit het zuidwesten van Ierland. ‘Toen ik afstudeerde aan de middelbare school, besloot ik om een sabbatjaar te nemen. Ik kwam als au pair naar België. Toen dat jaar achter de rug was, keerde ik terug naar Ierland om verder te studeren. Maar zelfs na mijn hogere studies wist ik niet wat ik wou doen. Ik was altijd contact blijven houden met een Iers gezin uit Brussel, waar ik als au pair had gewerkt. Zij vertelden me dat de Europese instellingen Engelstaligen konden gebruiken. Ik kreeg eerst een kortetermijncontract bij de Europese Commissie. Daarna leek het alsof het nooit de juiste tijd was om terug te keren naar huis. Toen ik in België mijn man leerde kennen, was de keuze snel gemaakt’, lacht ze.

‘De liefde voor koken zit bij mij in de genen. Al heb ik die passie voor lekker eten pas ten volle ontwikkeld toen ik naar België kwam. Toen ik voor het eerst in Brussel was, was ik overweldigd door het grote aantal restaurants. Een lekker bord stoofvlees of vol-au-vent, daarvoor mag je me altijd wakker maken. En zo’n dame blanche met vanille-ijs en chocolade van topkwaliteit, dat vind ik een waar genot.’

Terwijl ze met glinsterende ogen over eten praat, nipt Emily nog even van haar kop zwarte thee. ‘Ik drink liters thee’, geeft ze toe. ‘In Ierse gezinnen is thee drinken een sociaal ritueel. Mijn man Dries kan daar vol verwondering naar staan te kijken. Bijkletsen met vrienden of familie bij een lekkere kop thee en een koekje of een zelfgebakken cake, ook dat zal in mijn genen zitten.’

Je vindt het recept op www.deboesdaalhoeve.be/nl/recepten

 

Tekst: Heidi Wauters
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten maart 2020