submenu

Rodrigo Perez Grandi - 10/04/2020

Linzen met chorizo

‘Ik ben geboren in Spanje als oudste van drie kinderen’, vertelt Rodrigo. ‘We woonden met ons gezin in Santander, de hoofdstad van de regio Cantabrië in het noorden van Spanje, vlak bij de Atlantische kust.

Toen ik 3,5 jaar oud was, verhuisden we naar België omdat mijn vader hier een job had aangenomen. Spanje was in 1986 toegetreden tot de Europese Unie, en de Europese instellingen zochten destijds Spaanssprekende ingenieurs en advocaten. Ik ben dus in België opgegroeid. Voor mijn universitaire studies keerde ik terug naar mijn thuisland. Ik studeerde zes jaar in Barcelona en liep daarna nog een jaartje stage in Singapore.’

Uiteindelijk kwam Rodrigo terug naar België voor een masterjaar aan het Europacollege in Brugge, waar hij Europese economie studeerde. ‘Daar leerde ik mijn vrouw Diane kennen. Zij is een Belgische. Van thuis uit is ze Franstalig, maar ze ging naar een Nederlandstalige lagere school en later naar een Franstalige middelbare school. Nu switcht ze zonder moeite tussen Frans en Nederlands. We hopen dat we onze kinderen later een gelijkaardig traject kunnen laten volgen.’

Uiteindelijk kwam het gezin in 2015 in Sint-Genesius-Rode terecht. ‘Rode is een aangename plek om te wonen. Een groene omgeving, een goede school en veel dingen om te doen, ook voor de kinderen. Mijn vrouw en ik werken allebei in Brussel. We wonen vlakbij het treinstation en kunnen vlot naar het werk pendelen, wat een troef is. Ik zie mezelf hier niet zo snel weggaan. Al brengen we onze zomervakanties wel graag in Zuid-Europa door’, zegt hij. ‘Ik vind dat we het hier goed hebben. België biedt een hele goede levensstandaard. Alleen het weer valt soms wat tegen.’

Rodrigo heeft nog een grootmoeder, tante en nonkels in Spanje. ‘Mijn vader woont nog altijd in België, maar hij is ook vaak in z’n thuisland. Mijn moeder is trouwens een Italiaanse. Ik ben dus half Spaans - half Italiaans en spreek ook beide talen. Maar omdat ik in Spanje geboren ben, voel ik me meer Spanjaard dan Italiaan.’

‘Linzen met chorizo is een typisch Spaans gerecht dat me doet terugdenken aan mijn kindertijd. Mijn vader maakte het doorgaans elke zondagmiddag voor ons klaar. Naast de traditionele lentejas con chorizo bestaat ook een versie met alubias, dat zijn witte bonen. Maar ik geef de voorkeur aan linzen. Je kunt het gerecht perfect vooraf klaarmaken, want het smaakt de dag nadien zelfs nog een tikkeltje beter. Mijn kinderen zijn er dol op, en dan vooral op de chorizo’, lacht hij.

Je vindt het recept op www.deboesdaalhoeve.be/nl/recepten

Tekst: Heidi Wauters
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten april 2020