submenu

Hallerbosprinses in Rode - 09/05/2020

Dit jaar laat het Hallerbos de wildehyacintenwaanzin aan zich voorbijgaan, corona oblige. Geen shuttles, geen toeristenhordes die het frêle bos overspoelen, geen overvol treinstation waar bloemenliefhebbers elkaar vertrappelen om zo snel mogelijk naar het bronsgroene mekka te trekken.

Niet getreurd, als Rodenaars hebben we het geluk dat deze juweeltjes ook in ‘ons’ deel van het grote bos aanwezig zijn. De hoeveelheden zijn niet vergelijkbaar met die van ‘ginder’, maar er staan er meer dan genoeg om er met volle teugen van te genieten. Denk eraan: kijken mag, aankomen niet, want ze zijn beschermd. Traditiegetrouw valt de piek in de tweede helft van april. Vanaf begin mei gaat de glans er langzaam maar zeker af.

De hyacint is een bijzondere plant, die zich zowel vermeerdert uit zaad als via zijdelingse scheuten. Meteen spreken we over een bio-indicator voor ‘oud bos’. Ze groeit op lichtzure bodems, het liefst in vochtige omstandigheden. Door deze combinatie van voorwaarden groeit de soort niet zomaar overal. Ze is als het ware een fijnproever en verschijnt op delicate standplaatsen in een bos. (HD)

Foto: Marc Provost
Uit: Buurten mei 2020