submenu

A vos masques / Allen voor maskers - 05/06/2020

Mondmaskers naaien voor het goede doel

Sinds het begin van de coronacrisis worden ook in Sint-Genesius-Rode ijverig mondmaskers gemaakt via het burgerinitiatief A vos masques – Allen voor maskers.

‘Alles begon op 18 maart, toen een thuisverpleegster via de sociale media een oproep deed. Ze was wanhopig op zoek naar mondmaskers, om in alle veiligheid haar patiënten te kunnen verzorgen’, vertelt Véronique Schuster. ‘Zo zijn we begonnen met het naaien van herbruikbare katoenen maskers. Ze werden gratis verdeeld onder medewerkers uit de zorgsector en bij risicogroepen. De groep vrijwilligers breidde al snel uit.’

Zo kwam ook Rita Wauters bij de groep terecht. ‘Ik zag een oproep op Facebook. Net als zo veel anderen wou ik graag iets nuttigs doen met de tijd die we ‘in ons kot’ moesten doorbrengen. In het begin werd veel tijd besteed aan het zoeken naar het geschikte model. Na een aantal tests gingen we uiteindelijk aan de slag met het model van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De zoektocht naar materiaal – stof, garen, elastiek, linten en naalden voor de naaimachines – liep niet altijd van een leien dakje. De stoffenwinkels waren gesloten en hadden zelf de grootste moeite om aan materiaal te raken. Maar beetje bij beetje, en dankzij de giften van heel wat Rodenaren, lukte dat toch’, vertelt ze.

‘De losse groep vrijwilligers werd al snel een goed draaiende organisatie: 50 naaisters die van thuis uit werkten, met ondersteuning van mensen die het nodige materiaal aanleverden, de bestellingen noteerden, de leveringen regelden en voor alle communicatie zorgden. De aanvragen kwamen niet alleen uit Sint-Genesius-Rode, maar ook uit ziekenhuizen of zorginstellingen in de omringende gemeenten. In totaal hebben we met een 100-tal vrijwilligers zo’n 7.000 mondmaskers gemaakt en verdeeld, uiteraard in de meest strikte hygiënische omstandigheden’, aldus Véronique.

‘Het was een fantastische ervaring om samen te werken aan een goed doel’, vult Rita aan. ‘Nochtans was niemand voorbereid op deze situatie. We kenden elkaar vooraf niet en konden vanwege de crisis niet fysiek samenzitten. Toch zijn er vriendschappen gesmeed over alle grenzen heen. Met een klein groepje bespraken we de aanvragen en bepaalden we de prioriteiten. In die groep was ik de enige Nederlandstalige. De gesprekken via Messenger verliepen vaak in het Frans, maar toch werd ik telkens begroet met goedendag, hoe gaat het. Ik doe mijn best om zo veel mogelijk in het Nederlands te communiceren, en dat wordt geapprecieerd door de anderen. Maskers zullen er waarschijnlijk binnenkort voldoende op voorraad zijn, maar er worden volop plannen gesmeed om verder samen te werken met naald en draad. Een eerste ideetje waar we graag werk van willen maken, is de kinderen opnieuw leren naaien. We zullen doorgaan’, besluiten ze.

Meer info via de Facebookpagina A vos masques - R(h)ode / Allen Voor Maskers

Tekst: HW
Foto: ingezonden
Uit: buurten juni 2020