submenu

Elisabeth Vandekerckhove - 26/06/2020

Pasta met aubergines en gehakt

‘In ons gezin zijn we bijna bezeten van eten. Zodra iedereen wakker is, bespreken we wat er die dag op het menu staat. En ’s avonds vragen de kinderen altijd wat er de volgende dag bij het ontbijt geserveerd zal worden.

We leven hier van maaltijd naar maaltijd’, start Elisabeth haar verhaal. Ook op reis is haar passie voor lekker eten nooit veraf. ‘Als we op vakantie gaan, hou ik ervan om lokale marktjes te ontdekken. Als we souvenirs meebrengen, hebben die ook altijd een link met de keuken: een kookboekje, typische kruiden of een mooie aarden pot. Bij ons draait alles om gezelligheid.’

‘Waar mijn passie voor koken en lekker eten vandaan komt, weet ik niet. Als kind moesten mijn broers en ik wel helpen in het huishouden. Eentje reed het gras af, iemand anders deed boodschappen en ik stond als jong meisje mee in de keuken. Dat waren meestal eenvoudige gerechten, maar zo leerde ik te improviseren. Ik ben niet de kok die uren achter de potten staat voor één sausje. Bij mij moet het snel gaan. Wat ik wel belangrijk vind, is dat de sfeer goed zit. Een aantrekkelijk gedekte tafel of een mooie schaal om de gerechten in te serveren maken deel uit van de beleving’, vindt Elisabeth.

‘Zelf eet ik heel graag pasta, het liefst van al met een eenvoudige groente erbij. Een beetje op z’n Italiaans, lekker koken met weinig ingrediënten. De pasta met aubergines is een van onze favoriete gerechten. Zo’n pastasaus die een uurtje in de oven heeft geprutteld, smaakt toch net iets beter dan een gewone spaghetti bolognese. De saus maken we soms met gehakt, soms eens vegetarisch of soms met nduja, dat is een pikante Italiaanse worst’, vertelt ze.

Ook Elisabeths drie kinderen – een tweeling van elf en een dochtertje van acht – genieten van haar kookkunsten. ‘Zij zijn mijn stimulans om lekker eten op tafel te zetten en gezond te koken. Ook mijn vriendinnen vragen al eens inspiratie voor eenvoudige gerechten. Aanvankelijk hadden we een Whatsapp-groepje opgezet waarin ik recepten deelde, maar ongeveer een jaar geleden zette ik de stap naar Instagram. Onder de naam  @Madameparmesan deel ik er de gerechten die ik vaak klaarmaak’, vertelt ze.

Je vindt het recept op www.deboesdaalhoeve.be/nl/recepten.

Tekst: Heidi Wauters
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten juni 2020