submenu

Benedicte Versailles - 26/02/2021

Chocolademousse

Nadat ze 15 jaar als diplomaat de wereld heeft rondgereisd, woont Benedicte Versailles nu in Sint-Genesius-Rode.

‘Mijn mama is geboren in Rode en heeft hier haar jeugd doorgebracht. Toen ze mijn vader leerde kennen, verhuisde ze naar Brugge, waar ik ook opgroeide. De voorbije 15 jaar heb ik achtereenvolgens in Zuid-Afrika, Israël, Turkije, Egypte en de Verenigde Staten gewerkt. Als diplomaat moet je af en toe ook terugkeren naar je thuisland, om er op het ‘hoofdkwartier’ te werken, de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Eigenlijk had ik dat al eerder moeten doen, maar er was altijd veel vraag naar mensen om de buitenlandse posten te bemannen. Nu werk ik in Brussel als directeur van het crisiscentrum.’

‘In zo’n drukke job was het onhaalbaar om elke dag te pendelen tussen Brugge en Brussel, dus zocht ik een woonplaats dichter bij de hoofdstad. Omdat de roots van mijn mama in Rode liggen, leek dat een logische keuze. Waarom zou ik het in de Noordrand gaan zoeken als ik het hier ken en hier ook familie heb wonen? In de zomer van 2019 ben ik neergestreken in de Dorpsstraat, samen met mijn dochtertje Alice, die in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut naar school gaat. Zo vielen de puzzelstukjes in elkaar.’

‘Ik eet graag, maar ik ben niet zo’n kok. Wat ik wel fijn vind, is om recepten te krijgen waar een verhaal aan vasthangt. Iets wat ik geproefd heb bij iemand thuis, familierecepten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dat vind ik boeiender dan een recept uit een kookboek. Zo heb ik een recept voor chocolademousse dat ik heb gekregen van mijn tante. Ik herinner me de grote familiefeesten bij mijn oma in Rode, waarop de chocomousse van mijn tante altijd een voltreffer was. Sindsdien is dat recept met mij blijven meereizen.’

‘In alle landen waar ik ben geweest, maakte ik de chocolademousse samen met vrienden en collega’s klaar. Het recept is niet moeilijk, en tegelijk is het de perfecte manier om België en onze lekkere chocolade te promoten. Er hangen ook herinneringen aan vast. In Egypte was ik de chocolademousse samen met zes andere dames aan het klaarmaken, toen plots de elektriciteit uitviel terwijl we het eiwit aan het opkloppen waren met de mixer. We zijn toen als gekken met de hand beginnen te kloppen om het eiwit stijf te krijgen. Maar het is gelukt’, lacht ze. ‘In Tel Aviv was het dan weer heet en vochtig, waardoor de chocolade wit uitgeslagen was. Daar heb je in België geen last van.’

Je vindt het recept op www.deboesdaalhoeve.be/ nl/recepten.

 

 

Tekst: Heidi Wauters
Foto: © Photonews
Uit: buurten februari 2021