submenu

Over de groep Komma - 13/10/2021

Lang voor Rodenaren Kris Wauters en Bob Savenberg Vlaanderen veroverden met Clouseau maakten ze deel uit van cabaretgroep Komma. Op een foto die eind jaren 80 werd genomen, zie je het duo in de Ace Studio in Aartselaar, terwijl ze een nummer van Komma producen.

‘Ik weet zelfs niet meer wie me naar Komma geleid heeft, maar ik nam er een kijkje en ze hadden een drummer nodig’, blikt Bob terug. ‘We traden op in de Meent in Alsemberg, en daar hadden we mensen nodig die de gigantische theatertrekken op een neer konden halen. Eén van die mannen was Kris Wauters. We kenden elkaar, omdat onze ouders in het Sint-Genesiuskoor zaten, en ik wist dat hij piano speelde. Dat konden we bij Komma wel gebruiken.’

‘Kris en ik waren samen met Koen ook al aan het experimenteren met muziek. Ik had net een viersporencassettedeck gekocht, waarmee we aan de slag gingen. Ik maakte al liedjes en schreef dus ook materiaal voor Komma. Maar de kruisbestuiving werkte in twee richtingen. Jot Theys was één van de drijvende krachten achter Komma. Ik heb teksten van zijn hand gebruikt voor liedjes die op een album van Clouseau belanden. Zo is de tekst van Fiets van Jot, net als de tekst van Ik kan zonder jou.

‘Op donderdag repeteerden we met Komma bij de zusters, in wat nu de Grote Sleutel is (wat zal worden omgevormd tot een wooncomplex met een veertigtal woningen), en op vrijdag repeteerden we in hetzelfde lokaal met Clouseau. De zusters vonden het beter dat we bij hen muziek maakten dan dat we op café zaten. Maar ze wisten natuurlijk niet dat wij nadien tot 2 uur ’s nachts wat verderop in De Vissers bleven hangen.’ (lacht)

Bob Savenberg woont intussen al jaren in Dilbeek, maar staat op 14 januari wel nog eens op het podium van de Boesdaalhoeve. De show Swentibold gaat dan in première. Samen met Manu Huylebroeck en Bram Van Den Berghe brengt hij nummers die hij zelf schreef voor de band. De ticketverkoop is intussen gestart.

 

Tekst: Bart Kerckhoven
Uit: buurten oktober 2021