Gemeenschapskrant

Jozef Van Bosstraeten (42) is voltijds brouwer in zijn eigen Lambiek Fabriek

28/03/22

Rodenaar Jozef Van Bosstraeten is een van de twee gezichten achter de jonge maar succesvolle brouwerij Lambiek Fabriek, die onlangs nog in de prijzen viel. Zelf blijft Jozef, brouwer van dienst, er bescheiden onder. ‘Ik ben niet fierder op wat ik doe dan toen ik stukadoor was.’

© Tine De Wilde

Prijswinnaar

Jozef Van Bosstraeten, geboren en getogen in Sint-Genesius-Rode, maar onlangs uitgeweken naar buurgemeente Alsemberg, is samen met zakenpartner en goede vriend Jo Panneels naam aan het maken in de bierwereld. De twee jonge veertigers, die elkaar drie decennia geleden leerden kennen bij de scouts, gooiden hoge ogen op de internationale wedstrijd Brussels Beer Challenge. Met drie van hun bieren vielen ze in de prijzen. Dat is best opvallend, want hun brouwerij Lambiek Fabriek werd pas zes jaar geleden officieel opgestart.

Brouwen in de kelder ‘Het idee om zelf bier te brouwen is ontstaan aan de toog van café De Vissers in Alsemberg, zo’n 10 jaar geleden. We waren met een vijftal vrienden eerder spelenderwijs aan het brouwen gegaan. Bij mij thuis in de kelder, maar onder meer ook in de Herisemmolen. Links en rechts kregen we wat lambiekbier, en gemengd met wat krieken uit de tuin maakten we zo onze eerste brouwsels. Na verloop van tijd groeide onze voorraad en hadden we een paar duizend liter bier liggen. Te veel om zelf op te drinken en uit te delen. We voelden dat we het ernstiger moesten aanpakken, en zo is in 2016 de Lambiek Fabriek ontstaan. Die was destijds in Ruisbroek, simpelweg omdat het merendeel van onze voorraad in de garage van de vader van een van de medeoprichters lag. Later zijn we uitgeweken naar de site van brouwerij Belgoo in Sint-Pieters-Leeuw, waar we een eigen plek kregen. Toen het na verloop van tijd ook daar te krap werd, drong een nieuwe verhuis zich op.’

Traag proces

En zo komt het dat de brouwerij sinds eind vorig jaar is ondergebracht in het voormalige magazijn van een schrijnwerker in de Eugène Ghijsstraat in Sint-Pieters-Leeuw. ‘Een goede ligging vlak bij de Brusselse ring, dat is belangrijk voor het transport. Of we geprobeerd hebben om in Sint-Genesius-Rode een onderkomen te vinden? We zochten niet specifiek in één gemeente. Rode zou gekund hebben, maar daar is niet meteen een kmo-zone. We gaan overigens op termijn opnieuw moeten verhuizen, want ook hier is niet genoeg plaats voor een brouwinstallatie. Een eigen installatie is het doel, al is dat zeker niet voor morgen. We werken niet met investeerders, wat betekent dat we echt stap voor stap groeien. Pas sinds enkele maanden werken we voltijds in onze brouwerij en kunnen we onszelf een loon uitkeren. Dat is niet verwonderlijk, want lambiek brouwen is een traag proces waar verschillende jaren aan vooraf gaan. We zijn zeker tevreden over waar we nu staan. Nooit hadden we durven denken dat we op een dag een eigen brouwerij zouden hebben, maar nu zijn we onze droom aan het waarmaken.’

Duizend hectoliter

‘Ons aanbod bestaat intussen uit een tiental bieren en we produceren ongeveer duizend hectoliter per jaar. Veertig procent voeren we uit naar het buitenland, naar landen als Portugal, Italië en Frankrijk. Zestig procent is voor de binnenlandse markt. Zo zijn onze producten te verkrijgen in verschillende drankenhandels, cafés en restaurants. En onze bieren zijn ook bij Bio-Planet te vinden. Ik weet dat sommige brouwerijen hun bieren liever niet in de rekken van een supermarkt zien liggen, maar daar hebben wij geen moeite mee. Wij maken bier om gedronken te worden. Dat betekent dat de mensen onze producten ook ergens moeten kunnen kopen.’

Al doende leren

Menige bierliefhebber zou graag of heeft zelfs al geprobeerd om zijn eigen bier te brouwen. Van Bosstraeten wijst erop dat er veel bij komt kijken. ‘Voor de opstart van de Lambiek Fabriek schuimden we vooral het internet af voor informatie over hoe je het best bier kan brouwen. Snel bleek dat dat niet voldoende was en daarom heb ik twee jaar in avondschool een opleiding tot brouwer gevolgd. Al blijft het veel al doende leren. En proeven natuurlijk, dat doen we altijd met twee’, legt Jozef uit. ‘Je eigen bier maken lijkt fijn, en dat is het ook. Ik doe het enorm graag, al is het niet te onderschatten. Zij die het beroep van brouwer verheerlijken, nodig ik uit om een dagje te komen meedraaien. Bier brouwen gebeurt altijd in de winter, dus het kan best koud zijn. Het is altijd vochtig in de brouwerij en het fijngemalen graan maakt de omgeving stoffig.’

Toer de Geuze

‘In 1997 vond de eerste editie van openbrouwerijendag Toer de Geuze plaats, georganiseerd door HORAL. Twee jaar geleden zijn we zelf mogen toetreden tot de bierorganisatie en dit jaar doen we zelfs mee aan de Toer de Geuze en gooien we de deuren van onze brouwerij voor een eerste keer open. Vijftien jaar geleden zijn we als nitwits begonnen, vandaag kunnen we stellen dat we al iets bereikt hebben. Dat we in de prijzen zijn gevallen op die bierwedstrijd, betekent dat onze brouwsels zo slecht niet zijn. Het is een waardemeter, we hebben ons plaatsje in de nichemarkt van het lambiekbier veroverd. Toch hebben we nog veel werk voor de boeg. En we blijven met de voeten op de grond. We rekenen 4 euro voor een fles aan, wat een schappelijke prijs is.’

Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten maart 2022

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    Zenuwcentrum voor erfgoed

    03/04/24

    De Vlaamse erkenning van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)Erfgoed Brabantse Kouters is een feit. Schepenen, ambtenaren, vrijwilligers en erfgoedverenigingen maakten kennis met de geplande projecten rond de thema’s landschap, bouwkunde en archeologie. De ambitie is groot, net als het afgelegde traject.

  • Gemeenschapskrant

    Ronde van Rode: Op wandel met Pierre-Yves Bouvy

    03/04/24

    Nieuwe ogen, oude beelden

    Pierre-Yves Bouvy is de drijvende kracht achter de website rodevroeger.be en de bijhorende QR-codes in het straatbeeld. Hij gaat ook graag op stap met zijn metaaldetector, onder andere om een tachtig jaar oud mysterie op te lossen.

  • Gemeenschapskrant

    Peter Stiens

    03/04/24

    De stuurgroep van GC de Boesdaalhoeve laat het gemeenschapscentrum bruisen. Wie zijn de leden ervan en waarom doen ze graag wat ze doen? Deze maand is Peter Stiens aan de beurt.