Gemeenschapskrant

Protest tegen horecazaak in voormalige boswachterswoning

22/05/22

De voormalige boswachterswoning aan de rand van het Zoniënwoud in Sint-Genesius-Rode staat al sinds 2018 leeg. Omdat er minder boswachters dan boswachterswoningen zijn en een omvorming naar een woonhuis voor een gezin moeilijk is, wil het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) er een nieuwe invulling aan geven.

© Jelle Schepers

Er is een vergunning aangevraagd om er een kleinschalige horecazaak in onder te brengen. Zowel binnen als buiten op het terras zou je een drankje kunnen drinken of een hapje kunnen eten. Daarnaast moet de voormalige boswachterswoning als informatiepunt de onthaalpoort Middenhut aan de bosrand versterken. Bosbezoekers moeten er terecht kunnen voor onder meer fiets- en wandelkaarten. Als voorbeeldproject wordt verwezen naar het Spaans Huis in het park van Tervuren. Die voormalige boswachterswoning doet al een decennium dienst als horecazaak met infopunt.

Om de effecten van de herbestemming op de omliggende natuur te beperken, heeft het ANB een reeks beperkingen opgelegd voor de uitbaters. Van oktober tot maart zijn de openingsuren beperkt van 9 tot 18 uur. In de lente en de zomer, van april tot september, zou dat van 8 uur ’s ochtends tot zonsondergang zijn. Takeaway is dan weer mogelijk van 19 tot 22 uur. Vaste geluidsinstallaties, geluidsversterkers en buitenverwarming zijn niet toegelaten. Feesten organiseren, zoals een trouwpartij, een communie of een dansavond, kan niet. Aan de fauna wordt ook gedacht door in vleermuisvriendelijke verlichting te voorzien. Omwille van de nabijheid van de Waterloosesteenweg wordt gesteld dat bijkomende geluidsverstoring verwaarloosbaar zal zijn.

Niet iedereen is tevreden met de herbestemming. Zo heeft onder meer het buurtcomité Middenhut een bezwaar ingediend omdat het vindt dat commerciële activiteiten niet passen in een beschermd natuurgebied. ‘Het project zal zeer schadelijke gevolgen hebben voor het milieu’, klinkt het. Zo stelt het buurtcomité dat het afvalwater de bodem en het grondwater van het Zoniënwoud zal vervuilen en dat dieren in het bos hinder zullen ondervinden van de verlichting en het geluid. De vergelijking met het Spaans Huis loopt volgens het buurtcomité mank omdat het terras aan de boswachterswoning in Sint-Genesius-Rode vijf keer zo groot zou zijn en de voorgestelde openingsuren veel ruimer zijn. Verder verwacht het buurtcomité dat de verkeers- en parkeerdruk in de omliggende woonwijken zal toenemen. Het is nu aan het gemeentebestuur om al dan niet een vergunning toe te kennen. Nadien is er nog beroep mogelijk.

Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Jelle Schepers
Uit: buurten mei 2022

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    Zenuwcentrum voor erfgoed

    03/04/24

    De Vlaamse erkenning van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)Erfgoed Brabantse Kouters is een feit. Schepenen, ambtenaren, vrijwilligers en erfgoedverenigingen maakten kennis met de geplande projecten rond de thema’s landschap, bouwkunde en archeologie. De ambitie is groot, net als het afgelegde traject.

  • Gemeenschapskrant

    Ronde van Rode: Op wandel met Pierre-Yves Bouvy

    03/04/24

    Nieuwe ogen, oude beelden

    Pierre-Yves Bouvy is de drijvende kracht achter de website rodevroeger.be en de bijhorende QR-codes in het straatbeeld. Hij gaat ook graag op stap met zijn metaaldetector, onder andere om een tachtig jaar oud mysterie op te lossen.

  • Gemeenschapskrant

    Peter Stiens

    03/04/24

    De stuurgroep van GC de Boesdaalhoeve laat het gemeenschapscentrum bruisen. Wie zijn de leden ervan en waarom doen ze graag wat ze doen? Deze maand is Peter Stiens aan de beurt.