Gemeenschapskrant

De balans van 6 jaar gemeentebeleid

01/09/24

Met heel veel ambitie en een zak vol investeringsgeld wilde de bestuursmeerderheid er deze legislatuur vol tegenaan gaan. Een resem projecten werden tot een goed einde gebracht of in gang gestoken, al werden zeker niet alle verwachtingen en beloftes waargemaakt.

(c) TDW

De tweede legislatuur van Pierre Rolin en de lijst IC-GB, die bij de verkiezingen in 2018 opnieuw een ruime meerderheid behaalde, begon met een valse noot. Vlaams minister Homans weigerde Rolin te benoemen omwille van mogelijke inbreuken op de taalwetgeving bij het uitsturen van de oproepingsbrieven. Uiteindelijk kreeg Rolin gelijk van de Raad van State en mocht hij in juli 2019 de eed afleggen bij de provinciegouverneur. Dat betekende ook dat Nicolas Kuczynski zijn intrede mocht maken in het schepencollege.

40 miljoen investeringen

Het meest in het oog springende project van de vorige legislatuur, de vernieuwing van het dorpsplein, was intussen zo goed als afgerond. En zo kon op 1 september 2019 het startsein gegeven worden voor de markt op zondag. Het bleek een schot in de roos en dat is het tot op vandaag nog. Naast het nieuwe dorpsplein raakte ook de grondige renovatie van gemeenteschool Wauterbos in 2019 afgewerkt. Een polyvalente zaal en vernieuwde én extra klassen maakten dat het schoolgebouw klaar is voor de toekomst.

Intussen was de bestuursmeerderheid volop bezig met het uitwerken van de plannen voor de nieuwe legislatuur. Er lag ruim 40 miljoen euro investeringen in het verschiet. De herbestemming van de oude rusthuisvleugel, dat na het in gebruik nemen van het nieuwe woon-zorgcentrum in 2015 voor een groot deel leegstond, zou het duurste project worden. De gemeente wou het oude gebouw slopen en er onder meer extra assistentiewoningen en een kinderdagverblijf uit de grond laten rijzen. De bedoeling was om het project nog deze legislatuur af te ronden, maar die timing werd niet gehaald. Met de afbraak werd pas deze zomervakantie gestart, in 2026 zou alles klaar zijn. Het kostenplaatje zal, onder meer door de stijgende materiaal-prijzen, een stuk hoger uitvallen. Het project zal meer dan 14 miljoen euro kosten, bijna dubbel zoveel als initieel begroot.

Ruimte om te sporten

Van het duurste project naar het meest besproken project van deze legislatuur: de aanleg van het hockeyveld in de wijk De Hoek. De gemeente wilde maar wat graag het bestaande voetbalveld in de Weidestraat omvormen tot een hockey-terrein en zette daarvoor meer dan een half miljoen euro aan de kant. Maar de aanleg zou niet starten vooraleer er een hockeyclub boven de doopvont zou worden gehouden. Sportschepen Miguel Delacroix had er vertrouwen in en wees op de grote interesse in de gemeente. Na enkele initiatiemomenten verenigde een groepje ouders zich, en in 2021 zag de Hoekies Hockey Club het levenslicht. De bedoeling was dat de trainingen één schooljaar zouden plaatsvinden op de sportvelden aan de Wauterbos om vanaf september 2022 gebruik te kunnen maken van het nieuwe terrein.

Uiteindelijk werd het sportveld pas eind vorig schooljaar ingespeeld. Zowel vanop de oppositiebanken als vanuit de woonwijk rees er veel protest tegen de plannen. De buren vreesden onder meer lawaaioverlast en mobiliteitsproblemen in de smalle straten met weinig parkeerplaatsen en trokken naar het gerecht om de aanleg tegen te houden. De gemeente zette door en argumenteerde dat een vergunning zelfs niet nodig was. Ruim een jaar na de aanleg is de onvrede in de buurt nog altijd groot. ‘Veel van de overlast die we ervaren, hebben we tijdens de voorbereidende vergaderingen met de gemeente voorspeld’, zegt Peter Savenberg van het wijkcomité. ‘De buurt stelt wel vast dat al deze hinder in grote of mindere mate erkend wordt door de gemeente. Maar de oplossing laat wel heel lang op zich wachten en soms is er zelfs helemaal geen oplossing voorhanden. De indruk ontstaat dat de gemeente de zaken voor zich uit schuift in de hoop dat de buurtbewoners de schouders laten zakken.’

Het nieuwe kunstgrasveld op de site Wauterbos werd wél op algemeen gejuich onthaald: het bovenste terrein was tot op de draad versleten. Intussen zijn de gebouwen van de voetbalclub ook aan vernieuwing én uitbreiding toe, want er zijn onvoldoende kleedkamers. Een oplossing kwam er deze legislatuur niet, ook niet in de vorm van tijdelijke containers. De gemeente belooft om een visie uit te werken over de toekomst van de gebouwen. En er stond nog meer te gebeuren op de sportsite Wauterbos, zoals de aanleg van 4 padelvelden en een ‘pumptrack’. Het budget van 470.000 euro bleef nog zo goed als onaangeroerd, maar de gemeente is vast van plan om het project door te zetten.

Openbare werken

Voor openbare werken was er deze legislatuur een stevige som uitgetrokken. De Bevrijdingslaan, de Champellaan en de Struikenlaan steken alvast in het nieuw met ondergrondse nieuwe rioleringsbuizen en langs de weg gescheiden fietspaden. Op de herinrichting van de Zoniënwoud-laan is het – na vele jaren – nog altijd wachten. Net als tijdens de vorige legislatuur sprak de meerderheid haar ambitie uit om veilige fietspaden aan te leggen langs de drukke verbindingsweg, maar in realiteit moeten fietsers het nog altijd doen met de huidige fietssuggestie- stroken. Momenteel ligt er een ontwerp voor een dubbelrichtingsfietspad aan één kant op tafel, en de gemeente bemiddelt met de hogere overheden om subsidies te krijgen. Een gelijkaardig verhaal wat de vernieuwing van de Waterloosesteenweg (N5) betreft. De gemeente en het Gewest zitten nog altijd niet op één lijn, en dus wordt het budget doorgeschoven naar de volgen-de legislatuur. Dat geldt ook voor de vernieuwing van de wijk Middenhut, waarvoor 2 miljoen euro was uitgetrok-ken. Met zowel de buurt als de provincie was er al overleg, maar op het terrein is alles bij het oude gebleven.

Wat verderop, aan de rand van het Zoniënwoud, is er wél een en ander veranderd. Voor de aanleg van een mobipunt – een parking met een tachtigtal parkeerplaatsen en een ruime fietsenstalling – moesten tal van bomen sneuvelen. Zowel het Buurtcomité Middenhut als de organisatie Vrienden van het Zoniënwoud ging in het verzet tegen de door het schepencollege uitgereikte vergunning, maar het project werd toch uitgevoerd. Ook bij een ander project in het woud had en heeft het gemeentebestuur het niet onder de markt. Zo gaf het een vergunning voor de omvorming van de voormalige boswachterswoning naar een horeca-zaak, maar omwonenden en natuurlief-hebbers gingen met succes in beroep.

Mondige burgers

Het gemeentebestuur kreeg tijdens de legislatuur nog meer te maken met mondige burgers. Zo waren er 1.500 bezwaren tegen een telecommunicatiemast aan het station, waarna de gemeente een negatief advies afleverde. In het dossier rond de aanleg van een veertigtal woningen in het park Novarode door een projectontwikkelaar ging de gemeente ook mee in de bezwaren van de omwonenden, die wezen op extra verkeer en een grotere kans op overstromingen. Want ook de afgelopen legislatuur kreeg Sint-Genesius-Rode af te rekenen met wateroverlast. Eind juni 2021 stond onder meer het dorpscentrum helemaal blank. De gemeente kocht daarop materiaal aan om sneller zelf in te kunnen grijpen in plaats van te wachten op de soms druk bevraagde hulpdiensten. Verder nam de gemeente extra preventieve maatregelen, onder meer in de vorm van erosiepoelen.

Op communautair vlak bleef het, op het uitsturen van de oproepingsbrieven na, rustig in de gemeente. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne had ook in Sint-Genesius-Rode impact op het beleid, onder meer door het schaarser én duurder worden van materialen en de stijgende energieprijzen. De gemeente nam ook zelf maatregelen om de energiefactuur te drukken, onder meer door het zwembadwater met drie graden te doen dalen en douchen met warm water onmogelijk te maken. Na kritiek van zowel de oppositie als veel gebruikers werden die maatregelen deels teruggedraaid. De oppositie riep de gemeente op om zelf het goede voorbeeld te geven door haar gebou-wen energiezuiniger te maken.

Hoe de kiezer het beleid van de afgelopen zes jaar zal beoordelen, wordt duidelijk op zondag 13 oktober. Die kiezer zal deze keer kunnen kiezen uit minstens drie lijsten, aangezien oppositiepartij Engagement 1640 uit elkaar gevallen is in enerzijds Accent 1640 (met onder andere Anne Sobrie en Jan Rombaut) en een lijst met N-VA’ers (met onder meer Bruno Stoffels). De Franstalige eenheidslijst IC-GB lijkt er wel in te slagen om de rangen gesloten te houden. Schepen Philippe De Vleeschouwer en de in 2021 overleden Charles-Emmanuel van der Straten Waillet zijn er niet meer bij. Het wordt uitkijken naar het resultaat van Sophie Wilmès, die het in 2019 tot premier schopte, in 2022 terugkeerde naar het schepencollege na het overlijden van haar echtgenoot en bij de Europese verkiezingen eerder dit jaar een monsterscore behaalde.

Jelle Schepers

uit buurten september 2024

Meer nieuws