submenu

nieuws

Rode in de teletijdmachine

23/01/2022
Je zou het haast vergeten, maar lang voor gemeenschapscentrum de Boesdaalhoeve een spil van het verenigingsleven werd, was de hoeve één van de grootste boerderijen in de gemeente.

Jean Abraham maakt postkaartfoto van Rode

13/01/2022
Een foto van Jean Abraham uit Rode werd geselecteerd voor de postkaartwedstrijd van RandKrant. Een pakketje met de winnende postkaarten uit Sint-Genesius-Rode en Linkebeek is verkrijgbaar bij het onthaal van de Boesdaalhoeve.

Jacques Ballieu schreef al meer dan 8.000 artikels voor Wikipedia

11/01/2022
In 2008 zette Rodenaar Jacques Ballieu (68) zijn allereerste stapjes als auteur voor de online encyclopedie Wikipedia met een artikel over een van zijn favoriete films. 13 jaar later staat de teller op maar liefst 8.508 schrijfsels.

Filip Jordens imiteert Jacques Brel

10/12/2021
De warme gloed van een kerstconcert. Die brengt Filip Jordens je dit jaar. Met hartverwarmende songs van Jacques Brel laat hij 2021 in schoonheid eindigen. Des te meer omdat de opbrengsten van het concert integraal naar het Villa Samsonproject van het UZ Brussel gaan.

Stafmedewerker Nele D’herde

07/12/2021
Al meer dan zes jaar pendelt Nele D’herde (45) zo vaak als mogelijk met haar snelle elektrische fiets van Kokejane, diep in het Pajottenland, naar de Boesdaalhoeve. Als stafmedewerker werkt ze vooral projecten uit voor gezinnen en scholen.

Onderhoudsmedewerker Stefania Chiriac

25/11/2021
Drie jaar geleden ging Stefania Oancea (27) aan de slag als onderhoudsmedewerker in de Boesdaalhoeve. Dat het onthaal en de lokalen in het gemeenschapscentrum er zo netjes bijliggen, is dus de verdienste van Stefania en haar collega Bea. Maar haar job houdt meer in dan dat.

Het grootste brood ter wereld

19/11/2021
49 jaar geleden, op 13 september 1972, haalde bakker Eugene Blondeel de nationale media toen hij het grootste brood ter wereld bakte. Tijdens de Drie Dolle Dagen slaagde hij erin om een brood van liefst 199,5 kilogram te bakken.

Leen De Witte presenteert De Ochtend op Radio 1

17/11/2021
Na het vertrek van Xavier Taveirne mag Leen De Witte, opgegroeid in Sint-Genesius-Rode, de luisteraars van Radio 1 tijdens De Ochtend door de actualiteit loodsen. ‘Radio is mijn grote liefde geworden, een overstap naar televisie ambieer ik niet.’

Kunstvereniging Rodeart viert 30-jarig bestaan

15/11/2021
Kunstvereniging Rodeart laat haar dertigjarige bestaan niet onopgemerkt voorbijgaan. Dit najaar wordt het jubileum opgeluisterd met een tentoonstelling, een filmfestival en optredens.

Kamal Kharmach zwaait 2021 uit

08/11/2021
Sinds Kamal Kharmach in 2019 voor het eerst de eindejaarsconference van de VRT voor zijn rekening mocht nemen, zijn de rampjaren niet uitgebleven.

Het Kinderuur lanceert langspeelfilm over de Sint

03/11/2021
Ook dit jaar wordt de film uitgebracht samen met een doeboekje, uitgewerkt door Ruth Brillens en huistekenaar Rik Dewulf. Als extraatje is het dit jaar mogelijk om op 4 en 5 december in de Boesdaalhoeve de acteurs te ontmoeten en het decor te ontdekken.

Bart Azare kijkt en fotografeert

03/11/2021
Twee foto’s van Bart Azare uit Rode werden geselecteerd voor de postkaartwedstrijd van RandKrant. Hoe komt het dat zijn foto’s je als kijker niet snel loslaten en iets ondefinieerbaars in je losmaken? Hanteert hij daar een speciale techniek voor? ‘Mijn foto’s zijn een en al intuïtie.’

Heden en verleden van De Golf

27/10/2021
Helemaal in het oosten van de gemeente ligt De Golf, een van de meest exclusieve wijken van Rode. In deze driehoek tussen de Waterloosesteenweg en het Zoniënwoud vind je riante villa’s die tegen de hoogste prijzen van eigenaar wisselen.

Jeroen De Greef over zijn tweede schooljaar als directeur

22/10/2021
Het leerlingenaantal in de secundaire school van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut is op één jaar tijd fors gestegen van 575 naar 640. Het plaatsen van drie containerklassen was nodig, een nieuwbouw zit in de pijplijn.

Over de groep Komma

13/10/2021
Lang voor Rodenaren Kris Wauters en Bob Savenberg Vlaanderen veroverden met Clouseau maakten ze deel uit van cabaretgroep Komma. Op een foto die eind jaren 80 werd genomen, zie je het duo in de Ace Studio in Aartselaar, terwijl ze een nummer van Komma producen.

KTV De Noordstar plant eerste productie sinds corona

06/10/2021
De Koninklijke toneelvereniging De Noordstar staat binnen enkele maanden met een nieuwe voorstelling op het podium van de Boesdaalhoeve.

Comedian Amelie Albrecht brengt eerste zaalshow

28/09/2021
Tekenles, vioolles, paardrijden, een legeropleiding en een poging om het tot punctuele postbode te schoppen in haar thuisstad Dendermonde. Veel leverde het Amelie Albrecht uiteindelijk niet op. Maar dan zette ze haar zinnen op stand-upcomedy, en plots lukte het allemaal wel.

Pascal Velkeneers

22/09/2021
Pascal Velkeneers (58) werkt al 17 jaar in de Boesdaalhoeve. Als medewerker administratie en communicatie (MAC) volgt hij de avondprogrammering op en houdt hij zich bezig met alles omtrent de voorstellingen.

Boserf

20/09/2021
De wijk Boserf ligt aan de kruising van twee van de drukke verkeersaders die Sint-Genesius-Rode doorkruisen. Ondanks de centrale ligging in de oksel van de Zoniënwoudlaan en de Eigenbrakelsesteenweg is het er toch rustig wonen, in een verrassend groene omgeving.

Vogels kijken in Rode en ver daarbuiten

06/09/2021
Op zondag 19 september kan je samen met comedian, acteur én vogelkenner Begijn Le Bleu vogels spotten in Rode. Buurten ging als voorproefje op stap met Jens Goos en Rolf Van Steenkiste, twee vogelkijkers uit Rode.

OKRA komt samen op nieuwe locatie

03/09/2021
OKRA Sint-Genesius-Rode organiseert opnieuw maandelijkse bijeenkomsten. Door corona lag de werking stil, maar de groep plant op 9 september een eerste activiteit.

Eindelijk! Een nieuw seizoen.

19/08/2021
Terug genieten van cultuur. Wij maken ons alvast klaar om er opnieuw in te vliegen. We zijn #eindelijk aan de nieuwe patatjes!

De Hoek

28/06/2021
Wie de trein voor het eerst afstapt in station De Hoek, vraagt zich onvermijdelijk af waar hij terechtgekomen is. De groene taluds langs de perrons geven niets prijs over de buurt.

Greet Lebleu

22/06/2021
De voorbije vijf jaar gingen we in deze kookrubriek op zoek naar Rodenaren die hun favoriete gerecht met ons wilden delen, samen met de herinneringen die eraan vasthingen.

Coronaproof initiatieven

21/06/2021
Door de coronacrisis waren onze centra lange tijd gesloten. Geen bezoekers, geen voorstellingen, geen activiteiten ... En toch hebben we niet stilgezeten! We stampten met succes enkele coronaproof initiatieven uit de grond. Bekijk ze hier!

Provincie vernieuwt fietsnetwerk Groene Gordel

17/06/2021
Toerisme Vlaams-Brabant heeft het fietsnetwerk Groene Gordel volledig vernieuwd. Er is nieuwe bewegwijzering geplaatst en er zijn extra trajecten en knooppunten gemaakt, ook in de faciliteitengemeenten. Een fietstoertje op maat uitstippelen in en rond de zes is nu makkelijker dan ooit.

Resultaten enquête ouderraad Wauterbos

14/06/2021
Kinderen passen zich veel beter aan het ‘nieuwe normaal’ aan dan hun ouders. Het is één van de verrassende vaststellingen van een enquête die de ouderraad van school Wauterbos organiseerde.

Didier Vandenbosch: bezige bij in coronatijden

08/06/2021
Rodenaar Didier Vandenbosch is van vele markten thuis. Als fotograaf bracht hij een boek uit met foto’s van enkele honderden gezinnen uit de gemeente tijdens de lockdown. En sinds enkele maanden maakt hij lampen van oude wieleronderdelen, die hij niet alleen verkoopt maar ook tentoonstelt.

ANOROC: theater voor Nederlands- en anderstaligen

06/06/2021
De prachtige binnenkoer van de Boesdaalhoeve vormt op woensdag 23 juni het decor van de première van Anoroc, een nieuwe voorstelling voor Nederlandstaligen én anderstaligen die Nederlands leren. Theater van A tot Z maakte die met de steun van vzw ‘de Rand’ en de Taalunie.

Conciërge Beatrice Reniers

03/06/2021
Beatrice Reniers (62) is conciërge en onderhoudsmedewerker in de Boesdaalhoeve. Ze woont er al sinds juni 2012. De Boesdaalhoeve is voor haar een echte thuis.

Faciliteitengemeenten krijgen vacatures moeilijk ingevuld

27/05/2021
De geschikte kandidaat voor een job vinden, is voor veel bedrijven en organisaties de laatste jaren een flinke uitdaging. Voor de gemeentebesturen van de faciliteitengemeenten is dat nog een stuk moeilijker. Zij moeten opboksen tegen de privésector én vooroordelen.

Achter de schermen van Containerklap Rode

25/05/2021
Buurten maakte in samenwerking met gemeenschapscentrum de Boesdaalhoeve de podcast ‘Containerklap Rode’. We spraken met zeven Rodenaren die vertelden over Sint-Genesius-Rode, over corona, over zichzelf.

De Solidariteitskruidenier

21/05/2021
De Solidariteitskruidenier Rode is een lichtpunt in coronatijden. Veronique Honhon richtte de organisatie tijdens de eerste lockdown vorig jaar op en helpt sindsdien samen met enkele vrijwilligers een vijftigtal gezinnen aan een voedzaam pakket.

Marc en Stefaan zorgen voor nette straten in Rode

19/05/2021
De straatvegers van maatwerkbedrijf Rodea spannen zich elke dag in om SintGenesius-Rode zwerfvuil- en sluikstortvrij te krijgen. Marc Caron en Stefaan De Wandeler halen veel voldoening uit hun job. ‘We willen dit blijven doen tot aan ons pensioen.’

Rode in de teletijdmachine

17/05/2021
Er zijn maar weinig gebouwen in Sint-Genesius-Rode die zo tot de verbeelding spreken als het kasteel Malibran. Dat is opvallend omdat het imposante bouwwerk vijftig jaar geleden gesloopt werd.

Ouders van doodgereden Laetitia Vandevelde zetten zich in voor meer verkeersveiligheid

14/05/2021
Meer dan elf jaar nadat hun dochter Laetitia werd doodgereden door een dronken chauffeur, blijft bij Jan Vandevelde en zijn vrouw Evelyne Demeulder het gemis groot. Troost vinden ze bij elkaar en in de vele fijne herinneringen.

Hoppinpunt

10/05/2021
De nieuwe parking aan de rand van het Zoniënwoud in de wijk Middenhut is klaar. Dat is goed nieuws voor de bezoekers van het bos en voor wie naar de hoofdstad pendelt, want de parking is ingericht als Hoppinpunt.

FC Red Star Juniors staat paraat

06/05/2021
FC Red Star Juniors is meer dan een amateurvoetbalploeg. De spelers komen uit alle hoeken van de wereld, maar hebben het ook moeilijk om financieel rond te komen. Vrijwilligers van de vzw helpen hen daarom elke week aan een voedselpakket. Intussen worden zo tientallen gezinnen geholpen.

Middenhut

23/04/2021
In het vorige nummer van ‘buurten’ begonnen we aan onze verkenningstocht door Rode in de wijk Ten Broek. In deze aflevering nemen we de Middenhut onder de loep. Sinds de tweede helft van de 19e eeuw staat deze wijk synoniem voor exclusief wonen.

Mensen uit Rode

21/04/2021

Scholen zorgen voor sfeer in coronatijden

19/04/2021
Al meer dan een jaar gooit het coronavirus het traditionele schoolleven overhoop. Toch vonden alle Rodense scholen originele manieren om de sfeer erin te houden en de contacten tussen leerlingen, leerkrachten, ouders, grootouders en buurtbewoners in stand te houden.

Illustrator Jurgen Walschot over De schurkenclub

12/04/2021
Een goed jaar geleden kreeg illustrator Jurgen Walschot telefoon van zijn uitgeefster. Ze had een manuscript van Robin Aerts binnen waarvan ze dacht dat het hem zou bevallen. ‘Dat klopte’, zegt Walschot. ‘Onze humor zit op dezelfde lijn.’ Nu ligt ‘De schurkenclub’ (9+) in de handel.

Postkaartenwedstrijd

06/04/2021
Op de schouw, aan de keukenmuur of tussen de pagina’s van een boek duiken ze op: de postkaarten. Souvenirs van reizen, beelden van ergens ver weg. Zelden tonen ze wat vlakbij is. En als we ergens toch een postkaart van thuis hebben, is dat er eentje uit een andere tijd.

Karen Raes aan de slag als buurtwerker in Rode

02/04/2021
Met Karen Raes is er in Sint-Genesius-Rode voor het eerst een buurtwerker aan de slag. Ze richt zich vooral naar de inwoners met wat minder kansen. Voor de jeugd, die het in deze coronatijden niet makkelijk heeft, organiseerde ze al verschillende activiteiten.

Hajo Beeckman ontwart de verkeersknoop

29/03/2021
Verkeer is voor Hajo Beeckman meer dan een beroepsbezigheid. Dat merk je aan het enthousiasme en de expertise waarmee hij al jaren de kijkers en luisteraars van de VRT informeert over wat er zich op de weg afspeelt.

Let’s Plant Rode

23/03/2021
In het park aan de Boesdaalhoeve is de basis gelegd voor een voedselbos en een tuin die volgens de principes van de permacultuur bewerkt wordt. Drie dames ontmoetten elkaar vorig jaar en verenigden zich voor het project in Let’s Plant Rode.

Ten Broek

17/03/2021
Wie vandaag door Sint-Genesius-Rode wandelt, ziet verkavelingen naadloos in woonkernen overgaan. Nochtans bestond de gemeente ooit uit verschillende aparte gehuchten. In deze nieuwe reeks verkennen we Rode buurt per buurt. In de eerste aflevering houden we halt in Ten Broek.

Op stap met het antiverveelboekje van Frida

15/03/2021
In Sint-Genesius-Rode circuleert het antiverveelboekje van Frida. Iedereen die het in handen krijgt, kan erin schrijven, tekenen en plakken, maar ook tips sprokkelen om zich niet te vervelen. Daarna geef je het boekje weer door.

vrijdag 12 maart, zondag 14 maart en vrijdag 26 maart

13/03/2021
Tijdens Foyer on tour ontmoetten Rodenaren elkaar coronaproof in een gezellig aangeklede container aan dienstencentrum De Boomgaard, veilig van mekaar gescheiden door plexiglas. Ze praatten een half uur met iemand die ze kenden of boekten een afspraak met een mystery guest.

Podcast met containerklap

11/03/2021
Een gezellig aangeklede container met daarin een tafel. Twee stoelen. Gescheiden door plexiglas. Apart maar toch ook samen. Een coronaveilig alternatief waarin mensen mekaar ontmoeten en enkele vragen beantwoorden, gesteld door de redactie van buurten.

Buurtsupermarkt Battard in de Nieuwstraat

06/03/2021
Op de foto zie je Luc Voets als kind, poserend voor Battard. Het is de enige bewaarde foto van de gevel van de buurtsupermarkt in de Nieuwstraat. Gilbert Liebert haalt herinneringen op aan de jaren 50, toen zijn ouders ‘den Battard’ openden.

Danny Demunter stopt na 20 jaar als postbode in Rode

03/03/2021
Na twintig jaar heeft Danny Demunter (60) zijn laatste brieven en postpakketten bezorgd in Sint-Genesius-Rode. Doorheen de jaren zag hij de werkdruk verhogen, maar zijn job heeft hij altijd graag gedaan. ‘Ik had nog de tijd om een babbeltje te slaan met de mensen.’

Benedicte Versailles

26/02/2021
Nadat ze 15 jaar als diplomaat de wereld heeft rondgereisd, woont Benedicte Versailles nu in Sint-Genesius-Rode.

Royaltywatcher Joëlle Vanden Houden schrijft boek over de prinsessen van België

24/02/2021
Joëlle Vanden Houden (61) uit Rode schetst in haar eerste boek een beeld van de huidige generatie prinsessen. Aan haar voormalige dorpsgenote prinses Léa heeft ze in ‘Prinsessen van België’ geen hoofdstuk gewijd. ‘Want ze heeft nooit de officiële titel van prinses van België gekregen.’

Jan Vanobberghen

18/02/2021
Meer dan 60 jaar lang kroop Jan Vanobberghen in de huid van Sinterklaas. Vorig jaar had de grote apotheose moeten worden: niet alleen vierde hij op 5 december zijn 90e verjaardag, hij zou ook voor de allerlaatste keer zijn mijter en staf uit de kast halen. Maar corona besliste daar anders over.

Coronaveilig zwemmen in zwembad Wauterbos

16/02/2021
Voor de coronacrisis kwamen in het Rodense zwembad Wauterbos dagelijks 600 à 1.000 zwemmers een duik nemen. Volgens de huidige maatregelen mogen er nog maximaal 50 personen ouder dan 12 jaar tegelijk binnen.

Week van de Belgische Muziek: Ode aan de Belgische muziek!

14/02/2021
Tijdens de Week Van De Belgische Muziek wordt muziek van eigen bodem en haar zwaar getroffen sector volledig in de spotlights gezet. De hele week wordt één grote liefdesverklaring aan de Belgische muziek.

Ambitieus plan om restafval te beperken

11/02/2021
Eind 2022 moet elke Rodenaar twintig kilogram minder restafval produceren. Daarom wordt het gft-afval voortaan wekelijks opgehaald en stijgen de prijzen van de restafvalzak. Het gemeentebestuur geeft tips om beter te sorteren en verwacht dat de doelstelling wordt gehaald.

Lokaal dienstencentrum De Boomgaard in coronatijden

07/02/2021
De lockdown en coronamaatregelen wegen zwaar. Maar het lokaal dienstencentrum doet er alles aan om deze periode zo aangenaam mogelijk te maken. ‘Corona of niet, wij blijven doorgaan’, zegt centrumverantwoordelijke Veronique Tordeur.

Begijn Le Bleu is meer dan alleen stand-upcomedian

01/02/2021
Begijn Le Bleu, die je kent van zijn comedyshows en van het comedyprogramma ‘Foute Vrienden’, is ondertussen 20 jaar comedian en cabaretier. Ooit gaf hij er zijn baan in het onderwijs voor op. Nu heeft corona een andere interesse op het voorplan gebracht: de natuur.

Ontdek Rode tijdens een wandeling

25/01/2021
Door de coronacrisis zijn onze centra al een tijdje gesloten. Geen bezoekers, geen voorstellingen, geen activiteiten ... Momenteel wachten we geduldig af tot de coronacijfers dalen en we onze deuren weer wagenwijd open kunnen zetten. Maar in de tussentijd blijven we niet bij de pakken zitten.

Nieuwe voorzitter en vicevoorzitter voor jeugdhuis Animoro

07/01/2021
Dit najaar koos jeugdhuis Animoro een nieuw bestuur. Kersverse voorzitter Seppe Renders en vicevoorzitter Aaron Wauters zijn vastbesloten om van het jeugdhuis ook na corona een ontmoetingsplek te maken waar alle jongeren zich thuis voelen.

Pascal Swaelens: 12 jaar speurder bij Cel Vermiste Personen

26/12/2020
Pascal Swaelens uit Sint-Genesius-Rode is al 12 jaar speurder bij de Cel Vermiste Personen. ‘Ik besef dat we niet iedere verdwijning kunnen oplossen, maar toch knaagt dat.’

Pierre-Yves Bouvy, initiatiefnemer QR-codewandeling

19/12/2020
Op een zestigtal plaatsen in de gemeente kan je voortaan halt houden aan een QR-code. Als je die scant met een mobiel toestel zoals een smartphone of tablet, krijg je een foto te zien die in een ver verleden op dezelfde plaats is genomen.

Digitaal communiceren

18/12/2020
De gemeenschapscentra van vzw 'de Rand' geven verenigingen graag tips over hoe ze digitaal contact houden met hun leden.

Zoektocht naar kerststallen

11/12/2020
Om tijdens de eerste lockdown wat frisse lucht op te snuiven, ging je misschien ook op zoek naar de knuffelberen die heel wat Rodenaren achter hun raam hadden gezet. In navolging van die actie organiseert de parochiale federatie Alsemberg nu een kerststallenzoektocht.

Parochiekerk Ten Broek krijgt nieuwe bewoners

08/12/2020
In de parochiekerk Sint-Elisabeth van Hongarije zal in de toekomst een gezin wonen. De nieuwe eigenaars willen van de kerk een woning maken.