Gemeenschapskrant

Feelgoodtheater voor geduldige drieplussers

05/04/23

Met ‘Kom wel’ maakt 4Hoog toptheater voor de allerkleinsten, in een speciaal taaltje dat voor iedereen verstaanbaar is. Zet je schrap voor een feestje met opwindende jazz, country en bluesmuziek in stereo.

De makers zijn ook vertrouwd met televisie en muziek. Maar in het theater zijn ze zes handen op één buik, zegt Tineke Caels. Samen met Jits Van Belle en Stan Vangheluwe staat ze op het podium voor Kom wel van 4Hoog. Met Frans Van Der Aa als coach vormen ze een hecht team. ‘We zitten altijd op dezelfde golflengte als we brainstormen. Die sessies zijn altijd productief’, zegt Tineke. Bij het productiehuis 4Hoog, dat al jarenlang kwaliteitsvoorstellingen maakt voor kinderen vanaf 3 jaar, maakten de drie eerder al de theaterthriller Kriep. En nu is er dus Kom wel, een stuk met een eigen vorm en geluid dat in februari 2020 in première ging, toen de pandemie uitbrak. Vandaar dat ze nu aan hun inhaaltournee bezig zijn, die op 23 april naar Sint-Genesius-Rode trekt.

‘Het is tijdens de lange tournee van Kriep, op de terugweg van Oostenrijk, dat we het idee kregen voor dit stuk’, vertelt Jits Van Belle. ‘Het idee kwam om de kindjes in twee groepen te verdelen. De ene groep zou dan naar de roze versie van de voorstelling kijken, de andere groep naar de blauwe. De zaal in twee verdelen is technisch moeilijk. Daarom is het decor nu in twee gedeeld, wat het effect heeft van een splitscreen. Alle toeschouwers krijgen tegelijk de blauwe en roze kant te zien.’

Eddy Wally van de country

In Kom wel kan je binnenkijken in de huiskamers van twee buurvrouwen. ‘Die twee buurvrouwen beleven ongeveer dezelfde dag, maar op een andere manier, want ze zijn niet dezelfde persoon. Ze gaan anders om met wat ze beleven. Mijn personage Louise is vooral heel emotioneel. Op een lieve, bijna kinderlijke, maar ook heel vrolijke manier’, zegt Jits Van Belle. ‘En Thelma probeert alles hoog te houden met haar energie. Ook loopt er iets mis, toch blijft ze met haar positieve kracht proberen tot het lukt’, voegt Tineke daaraan toe. Stan Vangheluwe speelt verschillende rollen die telkens een nieuwe episode aankondigen. ‘Ik ben de kok van de koning zonder schoenen, een postbode die zijn job heel graag doet en inderdaad ook de cowboy, een charmezanger die harten wil veroveren.’ ‘De Eddy Wally van de countrymuziek!’, zegt Jits. Welke dag beleven ze dan alle drie? ‘Als toeschouwer voel je dat er iets gaat gebeuren. Het huis wordt kleurrijker, mensen maken zich klaar. Dan is het wachten tot het volk komt en het grote feest kan beginnen. Elke keer als de bel gaat, denk je dat het zo ver is. We vinden het belangrijk om feest te vieren in de voorstelling. Maar ook het wachten op het feest hoort erbij. Ook al is dat moeilijk.’

Een nieuwe taal

In het stuk spreken de personages een nieuwe en eigen taal die iedereen begrijpt. ‘We spreken een taal die niet bestaat, maar die heel inclusief is. Niemand verstaat deze taal beter dan iemand anders. En het is niet zomaar wat gebrabbel hè. We werkten er hard aan, weten goed wat we zeggen en hebben een woordenboek’, zegt Jits.

Is het niet verwonderlijk dat de kinderen een uitgevonden taal begrijpen? ‘We dachten van wel. Bij de try-out was het spannend, begrijpen’, zegt Jits. ‘Na een tijd kunnen ze antwoorden op de vragen die we stellen. Sommige kinderen denken dat het Frans of Engels is. Na de voorstelling beginnen ouders soms in het Engels tegen ons omdat ze niet doorhebben dat wij Nederlands spreken’, zegt Tineke. ‘Onze taal klinkt zoals Texaans Amerikaans. Daarom kozen we voor country, blues en jazz’, voegt Stan toe. Die muziek zorgt tijdens de voorstelling voor emotie- en tempowisselingen. Het decor zit vol verborgen luikjes, dubbele bodems en ingenieuze mechaniekjes. ‘Kris Van Oudenhove maakte het decor. Tijdens de repetities dacht hij met ons mee. Het goochelhuis House of mysteries hielp ons met bepaalde trucs, zoals melk dat uit een schilderij komt waar een koe op staat’, zegt Tineke. De kinderen lachen hier hard om. ‘Ouders moeten tijdens de voorstelling niet zeggen dat ze stil moeten zijn. Nee, laat ze maar eens lekker gaan met de banaan.’

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten april 2023

Meer nieuws

  • Vacature stafmedewerker ICT

    28/06/24

    Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van het inzetten van zijn/haar globale ICT-skills in een uitdagende en multisite (#8 locaties) omgeving. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om technische ondersteuning te bieden en ICT-oplossingen te implementeren op verschillende locaties. Daarom moet de stafmedewerker ICT op maat kunnen communiceren met collega's en externe stakeholders, én kennis kunnen overbrengen over nieuwe technologieën en ICT-oplossingen.

  • foto van De Flandriens

    11 juliviering: zomerhappening op zaterdag 29 juni

    01/06/24

    Om de Vlaamse feestdag te vieren, gooit de Rodense cultuurraad het dit jaar over een nieuwe boeg. ‘In samenwerking met de Boesdaalhoeve hebben we een programma uitgewerkt op maat van alle Rodenaren’, vertelt Greet Lebleu, voorzitster van de Culturele Raad.

  • fietser rijdt op wegje naast een beek, in een groen landschap

    Terugblik op 43 jaar Gordel: een bewogen geschiedenis

    01/06/24

    Op zondag 1 september trekt de Gordel door de Rand. Wat in 1981 begon als een politiek burgerinitiatief met sportieve inslag, is nu eerder een sportief evenement met politieke bijklank. In de jaren 90 en 2000 was het een massa-evenement dat zijn gelijke niet kende. Gordels vast voor een terugblik.