Gemeenteraadsverkiezingen 13 oktober: Meerderheid nog groter
01/11/24
De bestaande meerderheid van Lijst Burgemeester is versterkt uit de gemeenteraadsverkiezingen gekomen. De Nederlandstaligen zullen niet langer vertegenwoordigd worden door een schepen.
Kunnen de Nederlandstaligen hun zitje in het schepencollege behouden? Dat was dé hamvraag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het antwoord is nee. De tweetalige lijst Accent 1640 van lijsttrekker Jan Rombaut en huidige schepen Anne Sobrie haalde 18,4 procent van de stemmen. Goed voor 4 zetels in de gemeenteraad, maar te weinig voor een rechtstreeks verkozen schepenambt. De lijst Voor Rode van N-VA’er Bruno Stoffels strandde op 8,9 procent, goed voor 1 zetel.
Ontgoocheling
De ontgoocheling aan Nederlandstalige zijde is groot. ‘Door de demografische veranderingen en de verfransing wisten we dat het moeilijk zou worden, maar ik geloofde in het project van onze meertalige beweging’, zegt Anne Sobrie, die 32 jaar in het schepencollege zat en nu voortgaat als gemeenteraadslid. ‘Dat we geen schepen meer hebben, is een probleem. Het is belangrijk dat de gevoeligheden van de Nederlandstalige gemeenschap het schepencollege bereiken. De voorbije jaren rekenden ze in het college daarvoor echt op mij.
Onder meer de burgemeester liet me weten het jammer te vinden dat dat niet meer zo zal zijn. Ze hebben gevraagd om nog goed samen te werken. We zullen zien hoe dat in de praktijk zal gebeuren. Gelukkig zitten we nog in de gemeenteraad.’
Dat de Nederlandstaligen niet langer met een eenheidslijst naar de kiezer trokken, was volgens sommigen een strategische fout. ‘Zelfs al tel je de resultaten van de twee lijsten samen, dan was dat nog niet genoeg voor een rechtstreeks verkozen schepen’, countert Sobrie. ‘Ik heb er overigens alles aan gedaan om de eenheidslijst te behouden.’
Aan Franstalige zijde was er enkel reden tot tevredenheid. Lijst Burgemeester deed 3,4 procent beter dan in 2018 en klokte af op 72,7 procent. Met dat resultaat breidt ze haar absolute meerderheid uit van 18 naar 20 zetels. ‘De burger lijkt te vinden dat we goed bezig zijn, en dat willen we blijven doen’, stelt burgemeester Pierre Rolin. Op verkiezingszondag was het nog even de vraag of Rolin zichzelf wel zou kunnen opvolgen. Schepen en ex-premier Sophie Wilmès deed het met 2.541 voorkeurstemmen immers beter dan Rolin (2.364 voorkeurstemmen), maar snel werd duidelijk dat de sjerp toch voor Rolin blijft. ‘Ik had wel verwacht dat Sophie meer stemmen zou halen. Kijk maar naar haar resultaat bij de verkiezingen in juni, ze is bijzonder populair. Toch zal de meerderheid mij voordragen. Van de 20 verkozenen op de lijst komen er immers 11 uit onze groepering 1640.be’, zegt Rolin.
Wilmès zegt tevreden te zijn met een voortzetting van haar schepenambt. ‘Bij de opmaak van de lijst was het duidelijk dat de huidige burgemeester zou verdergaan als we voldoende zetels zouden halen. Mijn persoonlijke score doet mij niet van mening veranderen. Iedereen is blij met het werk en de rol van de burgemeester. Ikzelf doe verder als schepen.’
Verschuivingen
De samenstelling van het schepencollege is al bekend, want in faciliteitengemeenten gaan de schepenambten naar de personen met de meeste voorkeurstemmen. Naast burgemeester Rolin en schepen Wilmès zijn ook Miguel Delacroix (1.677 stemmen) en Nicolas Kuczynski (1.113 stemmen) opnieuw van de partij. De vervangers van Anne Sobrie als schepen en Philippe De Vleeschouwer (kwam niet meer op) zijn Caroline Louveaux en Sophie Rohony. Louveaux, die 790 voorkeurstemmen behaalde, zetelt al twaalf jaar in de gemeenteraad en behoort tot de groep van burgemeester Rolin. Ze is onder meer bekend als medeoprichter van de Solidariteitskruidenier, een winkel voor mensen die het niet zo breed hebben. Rohony deed zes jaar geleden haar intrede in de gemeenteraad. Eerder dit jaar raakte ze voor Défi verkozen als federaal parlementslid en ze schopte het ook tot voorzitter van die partij.
In de gemeenteraad zijn er ook de nodige verschuivingen. Voor Accent 1640 raakte Patrick De Cauwer net niet verkozen, hij kwam 7 stemmen tekort. Pierre-Yves Bouvy, de drijvende kracht achter de website Rode Vroeger, doet zijn intrede. Jan Rombaut en Roland Swalens zijn opnieuw van de partij. Raf Stoffels deed niet meer mee aan de verkiezingen.
Net als in alle andere faciliteitengemeenten moest er op 13 oktober nog apart gestemd worden voor de OCMW-raad. Hier breidde Lijst Burgemeester haar meerderheid uit van 6 naar 7 zetels. Anne Troussel blijft OCMWvoorzitter. Voor Accent 1640 raakten Machteld Stoffels en Jan Willems opnieuw verkozen. Voor Rode haalde met 10,6 procent geen zetel.
Ook in Sint-Genesius-Rode zorgde het afschaffen van de opkomstplicht voor minder volk in de stembureaus. Van de 12.435 ingeschreven kiezers hebben er 8.373 kiezers gestemd, omgerekend 67,3 procent. Zes jaar geleden was dat 90 procent.
Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten november 2024