Gemeenschapskrant

Hoeve Blaret: ooit vervallen boerderij, vandaag luxueus rusthuis

09/11/22

Residentie Blaret is vandaag een van de meest luxueuze woonzorgcentra in de streek. Een groot contrast met tien jaar geleden, want toen stonden de gebouwen op instorten. Op deze foto van de Vlaamse overheid zien we dat de hoeve al in 1981 haast helemaal vergane glorie is. En dat ondanks dat de hoeve Blaret al sinds 1980 beschermd was als monument.

Het complex aan de Waterloosesteenweg was ooit een majestueuze hoeve. Het complex werd in 1835 gebouwd door Pierre-Joseph Lecharlier. De militair speelde een rol in de Belgische onafhankelijkheidsstrijd en kocht later een stuk Zoniënwoud dat hij liet rooien om er het hoevecomplex te bouwen. In die tijd lag de overheid niet wakker van enkele hectaren bos die sneuvelden. Lecharlier verkocht later zijn landgoed. Louis Blaret baatte het verder uit als hoeve. Maar toen er geen landbouwactiviteiten meer plaatsvonden en het complex leeg kwam te staan, raakte het gebouw in verval. Begin jaren tachtig werden de gebouwen en de omgeving geklasseerd, maar de teloorgang stopte niet. Krakers namen er hun intrek, graffiti ontsierde de muren, en de brandweer moest zelfs enkele keren uitrukken voor brandstichting. Een ondernemer uit Hoeilaart kreeg de hoeve eind jaren tachtig in zijn bezit. Hij zag potentieel in de grote gebouwen, om er een rusthuis van te maken. Verschillende aanvragen draaiden echter op een sisser uit. Pas in 2012 kreeg het project eindelijk groen licht. Drie jaar later namen de eerste bewoners er hun intrek. Vandaag is het rustoord onderdeel van de woonzorggroep Vulpia.

Tekst: BK
Uit: buurten november 2022

Meer nieuws

 • Vacature

  Vacature (eind)redacteur gemeenschapskranten - vervangingscontract

  15/11/22

  Ben of ken jij de deeltijdse (eind)redacteur gemeenschapskranten die we zoeken voor de periode januari 2023-juni 2023? Lees verder!

 • Gemeenschapskrant

  Regisseur Dirk Opstaele over de voorstelling Miss Wifi en Koebrev

  09/11/22

  Theater is geen exacte wetenschap. Of toch wel? Met Miss Wifi en Koebrev brengt Ensemble Leporello een wervelende kindervoorstelling vol raketten, rook, vuur en wetenschappelijke experimenten naar de Boesdaalhoeve. ‘Kunst heeft andere wetmatigheden dan wetenschap, maar ze gaan wel mooi samen’, zegt regisseur en auteur Dirk Opstaele.

 • Gemeenschapskrant

  Louise Daneau werd 15 jaar geleden geboren zonder slokdarm

  09/11/22

  Zowat een half miljoen Belgen leven met een zeldzame ziekte. Louise Daneau (15) uit Sint-Genesius-Rode, die geboren werd zonder slokdarm, is een van hen. Hoewel ze nog altijd medische begeleiding nodig heeft en af en toe zelfs in het ziekenhuis belandt, wil ze de ziekte haar leven niet laten domineren.