Gemeenschapskrant

Hoeve Blaret: ooit vervallen boerderij, vandaag luxueus rusthuis

09/11/22

Residentie Blaret is vandaag een van de meest luxueuze woonzorgcentra in de streek. Een groot contrast met tien jaar geleden, want toen stonden de gebouwen op instorten. Op deze foto van de Vlaamse overheid zien we dat de hoeve al in 1981 haast helemaal vergane glorie is. En dat ondanks dat de hoeve Blaret al sinds 1980 beschermd was als monument.

Het complex aan de Waterloosesteenweg was ooit een majestueuze hoeve. Het complex werd in 1835 gebouwd door Pierre-Joseph Lecharlier. De militair speelde een rol in de Belgische onafhankelijkheidsstrijd en kocht later een stuk Zoniënwoud dat hij liet rooien om er het hoevecomplex te bouwen. In die tijd lag de overheid niet wakker van enkele hectaren bos die sneuvelden. Lecharlier verkocht later zijn landgoed. Louis Blaret baatte het verder uit als hoeve. Maar toen er geen landbouwactiviteiten meer plaatsvonden en het complex leeg kwam te staan, raakte het gebouw in verval. Begin jaren tachtig werden de gebouwen en de omgeving geklasseerd, maar de teloorgang stopte niet. Krakers namen er hun intrek, graffiti ontsierde de muren, en de brandweer moest zelfs enkele keren uitrukken voor brandstichting. Een ondernemer uit Hoeilaart kreeg de hoeve eind jaren tachtig in zijn bezit. Hij zag potentieel in de grote gebouwen, om er een rusthuis van te maken. Verschillende aanvragen draaiden echter op een sisser uit. Pas in 2012 kreeg het project eindelijk groen licht. Drie jaar later namen de eerste bewoners er hun intrek. Vandaag is het rustoord onderdeel van de woonzorggroep Vulpia.

Tekst: BK
Uit: buurten november 2022

Meer nieuws

 • Vacature stafmedewerker ICT

  28/06/24

  Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van het inzetten van zijn/haar globale ICT-skills in een uitdagende en multisite (#8 locaties) omgeving. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om technische ondersteuning te bieden en ICT-oplossingen te implementeren op verschillende locaties. Daarom moet de stafmedewerker ICT op maat kunnen communiceren met collega's en externe stakeholders, én kennis kunnen overbrengen over nieuwe technologieën en ICT-oplossingen.

 • foto van De Flandriens

  11 juliviering: zomerhappening op zaterdag 29 juni

  01/06/24

  Om de Vlaamse feestdag te vieren, gooit de Rodense cultuurraad het dit jaar over een nieuwe boeg. ‘In samenwerking met de Boesdaalhoeve hebben we een programma uitgewerkt op maat van alle Rodenaren’, vertelt Greet Lebleu, voorzitster van de Culturele Raad.

 • fietser rijdt op wegje naast een beek, in een groen landschap

  Terugblik op 43 jaar Gordel: een bewogen geschiedenis

  01/06/24

  Op zondag 1 september trekt de Gordel door de Rand. Wat in 1981 begon als een politiek burgerinitiatief met sportieve inslag, is nu eerder een sportief evenement met politieke bijklank. In de jaren 90 en 2000 was het een massa-evenement dat zijn gelijke niet kende. Gordels vast voor een terugblik.