Gemeenschapskrant

Hoeve Blaret: ooit vervallen boerderij, vandaag luxueus rusthuis

09/11/22

Residentie Blaret is vandaag een van de meest luxueuze woonzorgcentra in de streek. Een groot contrast met tien jaar geleden, want toen stonden de gebouwen op instorten. Op deze foto van de Vlaamse overheid zien we dat de hoeve al in 1981 haast helemaal vergane glorie is. En dat ondanks dat de hoeve Blaret al sinds 1980 beschermd was als monument.

Het complex aan de Waterloosesteenweg was ooit een majestueuze hoeve. Het complex werd in 1835 gebouwd door Pierre-Joseph Lecharlier. De militair speelde een rol in de Belgische onafhankelijkheidsstrijd en kocht later een stuk Zoniënwoud dat hij liet rooien om er het hoevecomplex te bouwen. In die tijd lag de overheid niet wakker van enkele hectaren bos die sneuvelden. Lecharlier verkocht later zijn landgoed. Louis Blaret baatte het verder uit als hoeve. Maar toen er geen landbouwactiviteiten meer plaatsvonden en het complex leeg kwam te staan, raakte het gebouw in verval. Begin jaren tachtig werden de gebouwen en de omgeving geklasseerd, maar de teloorgang stopte niet. Krakers namen er hun intrek, graffiti ontsierde de muren, en de brandweer moest zelfs enkele keren uitrukken voor brandstichting. Een ondernemer uit Hoeilaart kreeg de hoeve eind jaren tachtig in zijn bezit. Hij zag potentieel in de grote gebouwen, om er een rusthuis van te maken. Verschillende aanvragen draaiden echter op een sisser uit. Pas in 2012 kreeg het project eindelijk groen licht. Drie jaar later namen de eerste bewoners er hun intrek. Vandaag is het rustoord onderdeel van de woonzorggroep Vulpia.

Tekst: BK
Uit: buurten november 2022

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant
  ©koenbauters

  ‘Toen ik Sandra Kim zag, wilde ik zangeres worden’

  01/09/23

  Isabelle A combineert de zomer van Tien om te zien met de winter van de culturele centra. Tussen de twee, tijdens de seizoensopener in GC de Boesdaalhoeve, mixt ze oude hits met akoestische covers die we leerden kennen via Liefde voor muziek en radiozender Joe. Isabelle à la française omarmt daarna een oude liefde.

 • Gemeenschapskrant

  ‘Meer diversiteit wapent het woud tegen klimaatverandering’

  01/09/23

  Tijl Schelfhout (42) pendelt elke werkdag van de Antwerpse zuidrand naar wat hij de mooiste werkplek van het land noemt: het Zoniënwoud. Hoe gaan de bosbeheerders om met de klimaatverandering en hoe ver staat het met de plannen voor het Nationaal Park?

 • Gemeenschapskrant

  Van het woonzorgcentrum naar de catwalk

  01/09/23

  Patsy Lonbois (23) is een gedreven jonge mama van twee zoontjes, Matteo (4,5) en Mattis (2). Ze werkt als zorgkundige in woonzorgcentrum De Groene Linde, maar binnenkort keert ze terug naar de schoolbanken voor een opleiding tot verpleegkundige. Daarnaast is ze finaliste van de modellenwedstrijd Queen of the Models.