Gemeenschapskrant

De geschiedenis van de jongensschool

20/06/22

Eind deze maand stappen opnieuw honderden leerlingen de schoolpoort uit om twee maanden van de vakantie te genieten. Daarom belichten we een stukje Rodense schoolgeschiedenis.

Op de foto keren we terug naar de eerste helft van de vorige eeuw toen men op de Wauterbos vooral nog op velden uitkeek. De jongensschool was toen al prominent aanwezig. De statige onderwijzerswoning valt meteen op en ook het schooltje was voor die tijd al van een respectabele grootte, te zien aan de gebouwen op de achtergrond. De jongensschool was er sinds 1912 gevestigd na de verhuis uit het centrum van de gemeente. De school werd oorspronkelijk in 1828 gebouwd op de plaats waar vandaag het gemeentehuis staat. Het gemeentehuis moest uitbreiden en dus verkaste de gemeenteschool naar Wauterbos. De jongensschool was - zoals de naam doet vermoeden - voorbehouden voor jongens, maar in de beginjaren doken er sporadisch ook meisjes op als er voor hen in de andere school geen plaats meer was. Toch bleef dat een uitzondering, ook in de jaren nadien. Pas in de jaren 70 besliste men dat er in de school gemengd onderwijs zou worden aangeboden. Het lerarenkorps was toen nog een mannenbastion. Daar zou later pas verandering in komen. Vandaag is Wauterbos een bloeiende school. In 2019 werden nog extra klaslokalen ingericht, de legendarische turnzaal werd toen verbouwd tot polyvalente zaal.

Tekst: BK
buurten juni 2022

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant
  ©koenbauters

  ‘Toen ik Sandra Kim zag, wilde ik zangeres worden’

  01/09/23

  Isabelle A combineert de zomer van Tien om te zien met de winter van de culturele centra. Tussen de twee, tijdens de seizoensopener in GC de Boesdaalhoeve, mixt ze oude hits met akoestische covers die we leerden kennen via Liefde voor muziek en radiozender Joe. Isabelle à la française omarmt daarna een oude liefde.

 • Gemeenschapskrant

  ‘Meer diversiteit wapent het woud tegen klimaatverandering’

  01/09/23

  Tijl Schelfhout (42) pendelt elke werkdag van de Antwerpse zuidrand naar wat hij de mooiste werkplek van het land noemt: het Zoniënwoud. Hoe gaan de bosbeheerders om met de klimaatverandering en hoe ver staat het met de plannen voor het Nationaal Park?

 • Gemeenschapskrant

  Van het woonzorgcentrum naar de catwalk

  01/09/23

  Patsy Lonbois (23) is een gedreven jonge mama van twee zoontjes, Matteo (4,5) en Mattis (2). Ze werkt als zorgkundige in woonzorgcentrum De Groene Linde, maar binnenkort keert ze terug naar de schoolbanken voor een opleiding tot verpleegkundige. Daarnaast is ze finaliste van de modellenwedstrijd Queen of the Models.