Gemeenschapskrant

De geschiedenis van de jongensschool

20/06/22

Eind deze maand stappen opnieuw honderden leerlingen de schoolpoort uit om twee maanden van de vakantie te genieten. Daarom belichten we een stukje Rodense schoolgeschiedenis.

Op de foto keren we terug naar de eerste helft van de vorige eeuw toen men op de Wauterbos vooral nog op velden uitkeek. De jongensschool was toen al prominent aanwezig. De statige onderwijzerswoning valt meteen op en ook het schooltje was voor die tijd al van een respectabele grootte, te zien aan de gebouwen op de achtergrond. De jongensschool was er sinds 1912 gevestigd na de verhuis uit het centrum van de gemeente. De school werd oorspronkelijk in 1828 gebouwd op de plaats waar vandaag het gemeentehuis staat. Het gemeentehuis moest uitbreiden en dus verkaste de gemeenteschool naar Wauterbos. De jongensschool was - zoals de naam doet vermoeden - voorbehouden voor jongens, maar in de beginjaren doken er sporadisch ook meisjes op als er voor hen in de andere school geen plaats meer was. Toch bleef dat een uitzondering, ook in de jaren nadien. Pas in de jaren 70 besliste men dat er in de school gemengd onderwijs zou worden aangeboden. Het lerarenkorps was toen nog een mannenbastion. Daar zou later pas verandering in komen. Vandaag is Wauterbos een bloeiende school. In 2019 werden nog extra klaslokalen ingericht, de legendarische turnzaal werd toen verbouwd tot polyvalente zaal. 

Tekst: BK
buurten juni 2022

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant

  Politiezones zoeken personeel

  24/06/22

  Politieagent wordt stilaan een knelpuntberoep. Niet alleen bij de federale gerechtelijke politie is er een capaciteitsprobleem, ook zowat alle lokale politiezones in Halle-Vilvoorde zoeken personeel. Ook in de faciliteitengemeenten.

 • Gemeenschapskrant

  Graffitikunstenaar Alexandre De Henau (29) maakt van zijn passie zijn beroep

  23/06/22

  Rodenaar Alexandre De Henau begint naam te maken als urban artiest. Met zijn spuitbussen slaagt de graffitikunstenaar erin om verloederde openbare plekken, zoals de voetgangerstunnel van het station van Sint-Genesius-Rode, kleur te geven.

 • Gemeenschapskrant

  Femma Rode blikt dankbaar terug op 100 jaar vrouwenbeweging

  10/06/22

  Femma Rode bestaat dit jaar honderd jaar en dat vieren ze met een tentoonstelling. Daarvoor doken de dames zelf in de archieven. Rita Denayer, Rita Vandeperre en Greet Wauters blikken terug op een eeuw Femma in Sint-Genesius-Rode.