Gemeenschapskrant

De geschiedenis van de jongensschool

20/06/22

Eind deze maand stappen opnieuw honderden leerlingen de schoolpoort uit om twee maanden van de vakantie te genieten. Daarom belichten we een stukje Rodense schoolgeschiedenis.

Op de foto keren we terug naar de eerste helft van de vorige eeuw toen men op de Wauterbos vooral nog op velden uitkeek. De jongensschool was toen al prominent aanwezig. De statige onderwijzerswoning valt meteen op en ook het schooltje was voor die tijd al van een respectabele grootte, te zien aan de gebouwen op de achtergrond. De jongensschool was er sinds 1912 gevestigd na de verhuis uit het centrum van de gemeente. De school werd oorspronkelijk in 1828 gebouwd op de plaats waar vandaag het gemeentehuis staat. Het gemeentehuis moest uitbreiden en dus verkaste de gemeenteschool naar Wauterbos. De jongensschool was - zoals de naam doet vermoeden - voorbehouden voor jongens, maar in de beginjaren doken er sporadisch ook meisjes op als er voor hen in de andere school geen plaats meer was. Toch bleef dat een uitzondering, ook in de jaren nadien. Pas in de jaren 70 besliste men dat er in de school gemengd onderwijs zou worden aangeboden. Het lerarenkorps was toen nog een mannenbastion. Daar zou later pas verandering in komen. Vandaag is Wauterbos een bloeiende school. In 2019 werden nog extra klaslokalen ingericht, de legendarische turnzaal werd toen verbouwd tot polyvalente zaal. 

Tekst: BK
buurten juni 2022

Meer nieuws

 • Uit het centrum
  Vacature

  Vacature theatertechnieker

  14/09/22

  Wij zijn op zoek naar een theatertechnieker voor GC de Zandloper in Wemmel en de centra van vzw 'de Rand'. Interesse? Laat het ons weten!

 • Gemeenschapskrant
  Tine De Wilde

  Bo Spaenc en Bruno Vanden Broecke over De Woordenaar

  06/09/22

  Bruno Vanden Broecke geflankeerd door een jazzensemble: de muziektheatervoorstelling De Woordenaar belooft een ware explosie van woorden en noten.

 • Gemeenschapskrant
  Tine De Wilde

  De jeugdjaren van Koen Pelleriaux, topman van het GO!

  06/09/22

  Koen Pelleriaux (54), topman van het GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, houdt een pak goede herinneringen over aan zijn jeugdjaren in Sint-Genesius-Rode. Vooral buiten de schooluren maakte hij veel plezier. ‘Zeker in het middelbaar was ik allesbehalve een vlijtige student.’