Gemeenschapskrant

Gemeente trekt elk jaar budget uit voor aankoop gronden

03/05/22

In Sint-Genesius-Rode bevinden zich nog verschillende natuurgebieden die niet meteen onderhouden en beheerd worden, en die niet toegankelijk zijn. Het gemeentebestuur vindt dat deze groene ruimtes een opwaardering kunnen gebruiken.

© Jelle Schepers

Het nam die wens in het meerjarenplan op als een actiepunt én is bereid om natuur aan te kopen. Aan het begin van deze legislatuur gaf de gemeente aan dat ze van 2020 tot 2025 ieder jaar een half miljoen euro wilde uittrekken voor het verwerven van strategisch gelegen gronden (en gebouwen). Uit de aangepaste cijfers blijkt dat er tijdens de eerste twee jaren al voor ruim 2,3 miljoen euro werd gespendeerd. Voor 2022 staat er 2 miljoen euro aan uitgaven ingeschreven.

Maria-Louisalaan

Een deel daarvan is bestemd voor natuurgebieden. Zo heeft de gemeente begin dit jaar een bedrag van 112.000 euro vrijgemaakt voor de aankoop van een bijkomend stuk natuurgebied langs de Maria-Louisalaan. De gemeente was al eigenaar van een stuk natuurgebied van 89 are op de hoek met de Zoniënwoudlaan en heeft daar nu drie aanpalende stukken grond met een oppervlakte van 66 are aan toegevoegd. ‘Een zinvolle aanvulling’, zo stelt de gemeente. Opvallend was dat de gemeente omwille van de specifieke ligging van de percelen bereid was om bijna drie keer meer te bieden dan het geschatte bedrag. Ze vreesde immers overboden te worden door villabewoners in de omgeving die maar wat graag hun tuin nog wat zouden willen vergroten.

De recente aankopen van natuurgebied door de gemeente variëren sterk in prijs en schommelen doorgaans tussen 5 en 10 euro per vierkante meter. Voor de drie percelen langs de Maria-Louisalaan werd afgeklokt op 17 euro per vierkante meter. Dat was ook de prijs voor een lap groen van 70 are wat verderop langs de Struikenlaan die eerder al werd aangekocht.

Zoniënwoud versterken

Al deze aankopen situeren zich in de wijk Middenhut en hebben als doel de natuur rondom het Zoniënwoud te versterken en toegankelijker te maken. Toch heeft de gemeente ook oog voor natuurgebieden elders in de gemeente. Dat bewijst de aankoop van een terrein van een kleine 5 hectare langs de Eigenbrakelse Steenweg. Vroeger deed de site dienst als stortplaats, maar intussen is de grond gesaneerd en mag van OVAM overgegaan worden tot verkoop. Volgens de gemeente kan aan de site een strategische invulling gegeven worden. De mogelijkheid bestaat om een projectsubsidie aan te vragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Met die aankoop is een bedrag van 242.000 euro gemoeid.

Tekst: Jelle Schepers
Uit: buurten mei 2022

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    ‘Klanten zijn enorm dankbaar voor onze hulp’

    01/03/24

    Werken voor de gemeente of het OCMW, wat houdt dat precies in? Misschien denk je spontaan aan de diensten bevolking of burgerlijke stand, maar er zijn nog zo veel andere boeiende functies te ontdekken. Deze maand gaan we op de koffie bij Heidi Vanderrusten (48), die al 24 jaar voor de dienst Gezinszorg van het OCMW werkt.

  • Gemeenschapskrant

    De Boesdaalhoeve wuift Pascal Velkeneers uit

    01/03/24

    Gemeenschapscentrum de Boesdaalhoeve wuift Pascal Velkeneers uit. Twintig jaar lang stond hij in voor de administratie en communicatie. Voor hij op 1 mei definitief met pensioen is, blikt hij voor ons nog even terug.

  • Gemeenschapskrant

    Op wandel met Jan De Sutter: 'Oude liefde roest niet'

    01/03/24

    Hoeft het te verbazen dat het Onze-Lieve-Vrouwinstituut de favoriete Rodense plek is van oud-schooldirecteur Jan De Sutter? Maar ook het Waterloos Veld en het Zoniënwoud zijn plekjes die hij een warm hart toedraagt.