Gemeenschapskrant

Het station van Rode: gered van de sloophamer

01/12/22

Het station van Sint-Genesius-Rode is hier afgebeeld op een postkaart die dateert van rond de eeuwwisseling. Architect Auguste Payen ontwierp het station op het einde van de negentiende eeuw. Het merkwaardige gebouw werd uiteindelijk opgetrokken in 1873. Op dat moment waren er twee courante architecturale stijlen voor treinstations. Ofwel vonden ze inspiratie bij het Grieks-Romeinse erfgoed, ofwel kozen ze voor de eigen stijl.

Payen, die de plannen voor heel wat stations in de streek uittekende, was een aanhanger van de Vlaamse renaissancestijl. Daarbij werd gekozen voor opvallende trapgevels en werden de gebouwen opgetrokken in baksteen. Toen de spoorlijn van Brussel naar Charleroi werd aangelegd, werden in Vorst-Oost, Ukkel-Stalle, Ukkel-Kalevoet, Waterloo, Eigenbrakel, Lillois, Baulers en Obaix-Buzet gelijkaardige stations gebouwd. In de beginjaren kwamen er rond het station nog extra gebouwen bij, maar die werden doorheen de geschiedenis opnieuw afgebroken. Zo zou het station eind jaren 30 zelfs in volume verdubbelen, om dan aan het begin van de jaren 80 opnieuw tot de oorspronkelijke volumes herleid te worden. Het is op dat moment dat aan het station ook de voetgangerstunnel aangelegd werd.

Vandaag is het station wit bepleisterd en het is zelfs een beschermd monument. In 2003 dreigde nog de sloop. Het aantal treinsporen moest worden verdubbeld, van twee naar vier, vanwege de aanleg van het Gewestelijk Expresnet (GEN). De erkenning als onroerend erfgoed redde het stationsgebouw van de sloophamer. Spoorwegbeheerder Infrabel wil de stationsomgeving moderniseren, maar moet dus rekening houden met dit stukje architecturaal erfgoed.

Het station blijft een belangrijk vervoersknooppunt voor de streek. Ook vanuit buurgemeente Alsemberg nemen heel wat mensen de trein in Rode. Gemiddeld 1.700 reizigers stappen er elke dag op een trein. Eenmaal de werkzaamheden voor het GEN afgerond zijn, is de verwachting dat het aantal reizigers opnieuw zal toenemen. Dan zullen er immers extra treinen halthouden in Rode. 

Tekst: BK
Uit: buurten december 2022

Meer nieuws

 • Vacature

  Vacature (eind)redacteur gemeenschapskranten

  02/02/23

  Vzw ‘de Rand’ zet in opdracht van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant in op het Nederlands als verbindende taal én op gemeenschapsvorming in de Vlaamse Rand. Dat gebeurt via 5 pijlers, onder meer door het maandelijks uitgeven van een gemeenschapskrant met lokale, culturele en maatschappelijke informatie in de zes gemeenten met bijzonder taalstatuut. Het team publicatie publiceert RandKrant en gemeenschapskranten over de Vlaamse Rand rond Brussel. Binnen die opdracht zoeken wij een eindredacteur.

 • Gemeenschapskrant

  Kijk! Een vogel

  01/12/22

  Begijn Le Bleu is beroepsvogelaar geworden. In de vogelvertelling Kijk! vertelt hij honderduit over de geneugten van het kijken naar vogels in de natuur. Le Bleu blikt ook vooruit naar het Grote Vogelweekend op 28 en 29 januari, wanneer Vlamingen vogels tellen in hun tuin om de tuinvogelpopulatie in kaart te brengen.

 • Gemeenschapskrant

  Senne Guns ontleedt popklassiekers met een kwinkslag

  01/12/22

  Zanger, pianist en cabaretier Senne Guns is nieuwsgierig, analyseert veel én legt het graag uit. ‘Ik wil weten waarom iets op een bepaalde manier in elkaar zit’, zegt hij naar aanleiding van zijn nieuwe zaalshow. Daarin zoekt hij onder andere uit waarom popsongs classics worden. Hij doet zijn try-out in GC de Boesdaalhoeve.