Gemeenschapskrant

Het station van Rode: gered van de sloophamer

01/12/22

Het station van Sint-Genesius-Rode is hier afgebeeld op een postkaart die dateert van rond de eeuwwisseling. Architect Auguste Payen ontwierp het station op het einde van de negentiende eeuw. Het merkwaardige gebouw werd uiteindelijk opgetrokken in 1873. Op dat moment waren er twee courante architecturale stijlen voor treinstations. Ofwel vonden ze inspiratie bij het Grieks-Romeinse erfgoed, ofwel kozen ze voor de eigen stijl.

Payen, die de plannen voor heel wat stations in de streek uittekende, was een aanhanger van de Vlaamse renaissancestijl. Daarbij werd gekozen voor opvallende trapgevels en werden de gebouwen opgetrokken in baksteen. Toen de spoorlijn van Brussel naar Charleroi werd aangelegd, werden in Vorst-Oost, Ukkel-Stalle, Ukkel-Kalevoet, Waterloo, Eigenbrakel, Lillois, Baulers en Obaix-Buzet gelijkaardige stations gebouwd. In de beginjaren kwamen er rond het station nog extra gebouwen bij, maar die werden doorheen de geschiedenis opnieuw afgebroken. Zo zou het station eind jaren 30 zelfs in volume verdubbelen, om dan aan het begin van de jaren 80 opnieuw tot de oorspronkelijke volumes herleid te worden. Het is op dat moment dat aan het station ook de voetgangerstunnel aangelegd werd.

Vandaag is het station wit bepleisterd en het is zelfs een beschermd monument. In 2003 dreigde nog de sloop. Het aantal treinsporen moest worden verdubbeld, van twee naar vier, vanwege de aanleg van het Gewestelijk Expresnet (GEN). De erkenning als onroerend erfgoed redde het stationsgebouw van de sloophamer. Spoorwegbeheerder Infrabel wil de stationsomgeving moderniseren, maar moet dus rekening houden met dit stukje architecturaal erfgoed.

Het station blijft een belangrijk vervoersknooppunt voor de streek. Ook vanuit buurgemeente Alsemberg nemen heel wat mensen de trein in Rode. Gemiddeld 1.700 reizigers stappen er elke dag op een trein. Eenmaal de werkzaamheden voor het GEN afgerond zijn, is de verwachting dat het aantal reizigers opnieuw zal toenemen. Dan zullen er immers extra treinen halthouden in Rode.

Tekst: BK
Uit: buurten december 2022

Meer nieuws

 • Vacature stafmedewerker ICT

  28/06/24

  Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van het inzetten van zijn/haar globale ICT-skills in een uitdagende en multisite (#8 locaties) omgeving. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om technische ondersteuning te bieden en ICT-oplossingen te implementeren op verschillende locaties. Daarom moet de stafmedewerker ICT op maat kunnen communiceren met collega's en externe stakeholders, én kennis kunnen overbrengen over nieuwe technologieën en ICT-oplossingen.

 • foto van De Flandriens

  11 juliviering: zomerhappening op zaterdag 29 juni

  01/06/24

  Om de Vlaamse feestdag te vieren, gooit de Rodense cultuurraad het dit jaar over een nieuwe boeg. ‘In samenwerking met de Boesdaalhoeve hebben we een programma uitgewerkt op maat van alle Rodenaren’, vertelt Greet Lebleu, voorzitster van de Culturele Raad.

 • fietser rijdt op wegje naast een beek, in een groen landschap

  Terugblik op 43 jaar Gordel: een bewogen geschiedenis

  01/06/24

  Op zondag 1 september trekt de Gordel door de Rand. Wat in 1981 begon als een politiek burgerinitiatief met sportieve inslag, is nu eerder een sportief evenement met politieke bijklank. In de jaren 90 en 2000 was het een massa-evenement dat zijn gelijke niet kende. Gordels vast voor een terugblik.