Gemeenschapskrant

Luchtvaartgeschiedenis in Rode

06/10/22

Het Von Karmaninstituut is aan het feest, want het viert honderd jaar wetenschappelijk onderzoek.

Het instituut zelf werd eigenlijk pas in 1956 opgericht. In 1963 kreeg het de naam van zijn eerste voorzitter, Theodore Von Karman. De site was echter al veel vroeger de plek van wetenschappelijk pionierswerk. In de eerste jaren stond alles hier in het teken van de luchtvaart. Een rijke dame verkocht de grond in 1922 aan de Belgische staat. Die bouwde er de kenmerkende grote loods. Het Instituut voor Aerodynamisch Onderzoek was geboren.

De luchtvaart was toen in volle ontwikkeling en België eiste een hoofdrol op. In de loods was een windtunnel ondergebracht die zijn tijd ver vooruit was. Emile Allard was destijds een grote naam in de sector, en de eerste baas van het instituut. Hij trok op zijn beurt Nicholas Florine aan, een Russische wiskundige en ingenieur. De man schreef er in 1933 geschiedenis, door op het oefenplein voor de loods voor het eerst een vlucht uit te voeren met een helikopter met dubbele rotor. Die had hij zelf ontworpen. De vlucht met de Florine Type II werd een succes. Een gedenkplaat uit 1993 herinnert aan het spectaculaire experiment. De Florine Type II zou meer dan dertig testvluchten uitvoeren. Dat bracht ook risico’s met zich mee. Zo crashte in Haren testpiloot Robert Collin met de helikopter, tijdens een poging van de ingenieurs om het hoogterecord te breken. Collin kwam er met de schrik van af.

Tijdens de oorlog ontwierp Florine stiekem een helikopter met vier rotorbladen, maar de Belgische overheid verwees die plannen in 1949 naar de prullenbak. Florine wordt vandaag in luchtvaartmiddens nog steeds beschouwd als een van de grote pioniers. Hij bleef tot aan zijn pensioen verbonden aan het instituut.

Tekst: BK
Uit: buurten oktober 2022

Meer nieuws

 • Vacature

  Vacature (eind)redacteur gemeenschapskranten - vervangingscontract

  15/11/22

  Ben of ken jij de deeltijdse (eind)redacteur gemeenschapskranten die we zoeken voor de periode januari 2023-juni 2023? Lees verder!

 • Gemeenschapskrant

  Regisseur Dirk Opstaele over de voorstelling Miss Wifi en Koebrev

  09/11/22

  Theater is geen exacte wetenschap. Of toch wel? Met Miss Wifi en Koebrev brengt Ensemble Leporello een wervelende kindervoorstelling vol raketten, rook, vuur en wetenschappelijke experimenten naar de Boesdaalhoeve. ‘Kunst heeft andere wetmatigheden dan wetenschap, maar ze gaan wel mooi samen’, zegt regisseur en auteur Dirk Opstaele.

 • Gemeenschapskrant

  Louise Daneau werd 15 jaar geleden geboren zonder slokdarm

  09/11/22

  Zowat een half miljoen Belgen leven met een zeldzame ziekte. Louise Daneau (15) uit Sint-Genesius-Rode, die geboren werd zonder slokdarm, is een van hen. Hoewel ze nog altijd medische begeleiding nodig heeft en af en toe zelfs in het ziekenhuis belandt, wil ze de ziekte haar leven niet laten domineren.