Gemeenschapskrant

Luchtvaartgeschiedenis in Rode

06/10/22

Het Von Karmaninstituut is aan het feest, want het viert honderd jaar wetenschappelijk onderzoek.

Het instituut zelf werd eigenlijk pas in 1956 opgericht. In 1963 kreeg het de naam van zijn eerste voorzitter, Theodore Von Karman. De site was echter al veel vroeger de plek van wetenschappelijk pionierswerk. In de eerste jaren stond alles hier in het teken van de luchtvaart. Een rijke dame verkocht de grond in 1922 aan de Belgische staat. Die bouwde er de kenmerkende grote loods. Het Instituut voor Aerodynamisch Onderzoek was geboren.

De luchtvaart was toen in volle ontwikkeling en België eiste een hoofdrol op. In de loods was een windtunnel ondergebracht die zijn tijd ver vooruit was. Emile Allard was destijds een grote naam in de sector, en de eerste baas van het instituut. Hij trok op zijn beurt Nicholas Florine aan, een Russische wiskundige en ingenieur. De man schreef er in 1933 geschiedenis, door op het oefenplein voor de loods voor het eerst een vlucht uit te voeren met een helikopter met dubbele rotor. Die had hij zelf ontworpen. De vlucht met de Florine Type II werd een succes. Een gedenkplaat uit 1993 herinnert aan het spectaculaire experiment. De Florine Type II zou meer dan dertig testvluchten uitvoeren. Dat bracht ook risico’s met zich mee. Zo crashte in Haren testpiloot Robert Collin met de helikopter, tijdens een poging van de ingenieurs om het hoogterecord te breken. Collin kwam er met de schrik van af.

Tijdens de oorlog ontwierp Florine stiekem een helikopter met vier rotorbladen, maar de Belgische overheid verwees die plannen in 1949 naar de prullenbak. Florine wordt vandaag in luchtvaartmiddens nog steeds beschouwd als een van de grote pioniers. Hij bleef tot aan zijn pensioen verbonden aan het instituut.

Tekst: BK
Uit: buurten oktober 2022

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    Zenuwcentrum voor erfgoed

    03/04/24

    De Vlaamse erkenning van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)Erfgoed Brabantse Kouters is een feit. Schepenen, ambtenaren, vrijwilligers en erfgoedverenigingen maakten kennis met de geplande projecten rond de thema’s landschap, bouwkunde en archeologie. De ambitie is groot, net als het afgelegde traject.

  • Gemeenschapskrant

    Ronde van Rode: Op wandel met Pierre-Yves Bouvy

    03/04/24

    Nieuwe ogen, oude beelden

    Pierre-Yves Bouvy is de drijvende kracht achter de website rodevroeger.be en de bijhorende QR-codes in het straatbeeld. Hij gaat ook graag op stap met zijn metaaldetector, onder andere om een tachtig jaar oud mysterie op te lossen.

  • Gemeenschapskrant

    Peter Stiens

    03/04/24

    De stuurgroep van GC de Boesdaalhoeve laat het gemeenschapscentrum bruisen. Wie zijn de leden ervan en waarom doen ze graag wat ze doen? Deze maand is Peter Stiens aan de beurt.