Gemeenschapskrant

Protest tegen horecazaak in voormalige boswachterswoning

22/05/22

De voormalige boswachterswoning aan de rand van het Zoniënwoud in Sint-Genesius-Rode staat al sinds 2018 leeg. Omdat er minder boswachters dan boswachterswoningen zijn en een omvorming naar een woonhuis voor een gezin moeilijk is, wil het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) er een nieuwe invulling aan geven.

© Jelle Schepers

Er is een vergunning aangevraagd om er een kleinschalige horecazaak in onder te brengen. Zowel binnen als buiten op het terras zou je een drankje kunnen drinken of een hapje kunnen eten. Daarnaast moet de voormalige boswachterswoning als informatiepunt de onthaalpoort Middenhut aan de bosrand versterken. Bosbezoekers moeten er terecht kunnen voor onder meer fiets- en wandelkaarten. Als voorbeeldproject wordt verwezen naar het Spaans Huis in het park van Tervuren. Die voormalige boswachterswoning doet al een decennium dienst als horecazaak met infopunt.

Om de effecten van de herbestemming op de omliggende natuur te beperken, heeft het ANB een reeks beperkingen opgelegd voor de uitbaters. Van oktober tot maart zijn de openingsuren beperkt van 9 tot 18 uur. In de lente en de zomer, van april tot september, zou dat van 8 uur ’s ochtends tot zonsondergang zijn. Takeaway is dan weer mogelijk van 19 tot 22 uur. Vaste geluidsinstallaties, geluidsversterkers en buitenverwarming zijn niet toegelaten. Feesten organiseren, zoals een trouwpartij, een communie of een dansavond, kan niet. Aan de fauna wordt ook gedacht door in vleermuisvriendelijke verlichting te voorzien. Omwille van de nabijheid van de Waterloosesteenweg wordt gesteld dat bijkomende geluidsverstoring verwaarloosbaar zal zijn.

Niet iedereen is tevreden met de herbestemming. Zo heeft onder meer het buurtcomité Middenhut een bezwaar ingediend omdat het vindt dat commerciële activiteiten niet passen in een beschermd natuurgebied. ‘Het project zal zeer schadelijke gevolgen hebben voor het milieu’, klinkt het. Zo stelt het buurtcomité dat het afvalwater de bodem en het grondwater van het Zoniënwoud zal vervuilen en dat dieren in het bos hinder zullen ondervinden van de verlichting en het geluid. De vergelijking met het Spaans Huis loopt volgens het buurtcomité mank omdat het terras aan de boswachterswoning in Sint-Genesius-Rode vijf keer zo groot zou zijn en de voorgestelde openingsuren veel ruimer zijn. Verder verwacht het buurtcomité dat de verkeers- en parkeerdruk in de omliggende woonwijken zal toenemen. Het is nu aan het gemeentebestuur om al dan niet een vergunning toe te kennen. Nadien is er nog beroep mogelijk.

Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Jelle Schepers
Uit: buurten mei 2022

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant

  Regisseur Dirk Opstaele over de voorstelling Miss Wifi en Koebrev

  09/11/22

  Theater is geen exacte wetenschap. Of toch wel? Met Miss Wifi en Koebrev brengt Ensemble Leporello een wervelende kindervoorstelling vol raketten, rook, vuur en wetenschappelijke experimenten naar de Boesdaalhoeve. ‘Kunst heeft andere wetmatigheden dan wetenschap, maar ze gaan wel mooi samen’, zegt regisseur en auteur Dirk Opstaele.

 • Gemeenschapskrant

  Louise Daneau werd 15 jaar geleden geboren zonder slokdarm

  09/11/22

  Zowat een half miljoen Belgen leven met een zeldzame ziekte. Louise Daneau (15) uit Sint-Genesius-Rode, die geboren werd zonder slokdarm, is een van hen. Hoewel ze nog altijd medische begeleiding nodig heeft en af en toe zelfs in het ziekenhuis belandt, wil ze de ziekte haar leven niet laten domineren.

 • Gemeenschapskrant

  Hoeve Blaret: ooit vervallen boerderij, vandaag luxueus rusthuis

  09/11/22

  Residentie Blaret is vandaag een van de meest luxueuze woonzorgcentra in de streek. Een groot contrast met tien jaar geleden, want toen stonden de gebouwen op instorten. Op deze foto van de Vlaamse overheid zien we dat de hoeve al in 1981 haast helemaal vergane glorie is. En dat ondanks dat de hoeve Blaret al sinds 1980 beschermd was als monument.