Gemeenschapskrant

Protest tegen horecazaak in voormalige boswachterswoning

22/05/22

De voormalige boswachterswoning aan de rand van het Zoniënwoud in Sint-Genesius-Rode staat al sinds 2018 leeg. Omdat er minder boswachters dan boswachterswoningen zijn en een omvorming naar een woonhuis voor een gezin moeilijk is, wil het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) er een nieuwe invulling aan geven.

© Jelle Schepers

Er is een vergunning aangevraagd om er een kleinschalige horecazaak in onder te brengen. Zowel binnen als buiten op het terras zou je een drankje kunnen drinken of een hapje kunnen eten. Daarnaast moet de voormalige boswachterswoning als informatiepunt de onthaalpoort Middenhut aan de bosrand versterken. Bosbezoekers moeten er terecht kunnen voor onder meer fiets- en wandelkaarten. Als voorbeeldproject wordt verwezen naar het Spaans Huis in het park van Tervuren. Die voormalige boswachterswoning doet al een decennium dienst als horecazaak met infopunt.

Om de effecten van de herbestemming op de omliggende natuur te beperken, heeft het ANB een reeks beperkingen opgelegd voor de uitbaters. Van oktober tot maart zijn de openingsuren beperkt van 9 tot 18 uur. In de lente en de zomer, van april tot september, zou dat van 8 uur ’s ochtends tot zonsondergang zijn. Takeaway is dan weer mogelijk van 19 tot 22 uur. Vaste geluidsinstallaties, geluidsversterkers en buitenverwarming zijn niet toegelaten. Feesten organiseren, zoals een trouwpartij, een communie of een dansavond, kan niet. Aan de fauna wordt ook gedacht door in vleermuisvriendelijke verlichting te voorzien. Omwille van de nabijheid van de Waterloosesteenweg wordt gesteld dat bijkomende geluidsverstoring verwaarloosbaar zal zijn.

Niet iedereen is tevreden met de herbestemming. Zo heeft onder meer het buurtcomité Middenhut een bezwaar ingediend omdat het vindt dat commerciële activiteiten niet passen in een beschermd natuurgebied. ‘Het project zal zeer schadelijke gevolgen hebben voor het milieu’, klinkt het. Zo stelt het buurtcomité dat het afvalwater de bodem en het grondwater van het Zoniënwoud zal vervuilen en dat dieren in het bos hinder zullen ondervinden van de verlichting en het geluid. De vergelijking met het Spaans Huis loopt volgens het buurtcomité mank omdat het terras aan de boswachterswoning in Sint-Genesius-Rode vijf keer zo groot zou zijn en de voorgestelde openingsuren veel ruimer zijn. Verder verwacht het buurtcomité dat de verkeers- en parkeerdruk in de omliggende woonwijken zal toenemen. Het is nu aan het gemeentebestuur om al dan niet een vergunning toe te kennen. Nadien is er nog beroep mogelijk.

Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Jelle Schepers
Uit: buurten mei 2022

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant

  Politiezones zoeken personeel

  24/06/22

  Politieagent wordt stilaan een knelpuntberoep. Niet alleen bij de federale gerechtelijke politie is er een capaciteitsprobleem, ook zowat alle lokale politiezones in Halle-Vilvoorde zoeken personeel. Ook in de faciliteitengemeenten.

 • Gemeenschapskrant

  Graffitikunstenaar Alexandre De Henau (29) maakt van zijn passie zijn beroep

  23/06/22

  Rodenaar Alexandre De Henau begint naam te maken als urban artiest. Met zijn spuitbussen slaagt de graffitikunstenaar erin om verloederde openbare plekken, zoals de voetgangerstunnel van het station van Sint-Genesius-Rode, kleur te geven.

 • Gemeenschapskrant

  De geschiedenis van de jongensschool

  20/06/22

  Eind deze maand stappen opnieuw honderden leerlingen de schoolpoort uit om twee maanden van de vakantie te genieten. Daarom belichten we een stukje Rodense schoolgeschiedenis.