Gemeenschapskrant

Scouts Rode bezorgt jongeren al tachtig jaar de tijd van hun leven

19/04/23

Op zondag 30 april geven de scouts een feest in de Fonteinstraat. De scoutsafdeling van Rode bestaat tachtig jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Scouts Rode ontstond dus midden in de Tweede Wereldoorlog in 1943, op de derde dag van de louwmaand januari. Sinds die dag heeft de jeugdvereniging een ledenaantal dat schommelt tussen de 140 en 170. Dat zeggen officiële geschiedenisboeken.

Teletijdmachine Scouts

Maar het begon eigenlijk al in 1941 toen onderpastoor pater Van Grunderbeeck op een zondagmiddag enkele jongens meenam naar het Kajotterbos om samen te zingen en te spelen. Toen ontstond de Kristi-jeugd. Twee jaar later werden de eerste scoutsbeloften afgelegd en werd de Kristi-jeugd officieel lid van Scouts & Gidsen Vlaanderen. Het uniform bestond uit een wit hemd, een korte zwarte broek en een donkerblauwe das met rode rand. Ook een afgeknipte zwarte broek volstond. Mensen hadden het niet breed tijdens de oorlog.

De Duitse geheime politie, de Gestapo, viel binnen tijdens het eerste scoutskamp, dat drie dagen zou duren. Die anekdotes en herinneringen worden beschreven als de zotte avonturen van de allereerste welpen, jongverkenners en verkenners van de Kristi-jeugd-Scouts Rode (1941-1951) in Die oude Chronijcke. De traditie van het scoutsfeest is in stand gehouden. Tijdens de eerste jaren schreef de leiding liedjes en voerden de leden toneelstukken op. De voorbije jaren deed iedereen mee en voerde elke tak een toneelstuk of een dansje op. Maar een tachtigste verjaardag vraagt om meer. Iedereen mag dus uitkijken naar een zeepkistenrace, een fuif en een tentoonstelling. De foto hierboven dateert uit begin de jaren tachtig. 

Tekst: Bart Kerckhoven
Uit: buurten april 2023

Meer nieuws

 • Uit het centrum

  Hoe bestel je tickets?

  07/06/23

  Samen met CC de Meent en GC de Moelie/Muse hebben we opnieuw een gevarieerd cultureel aanbod samengesteld voor jou. Op zaterdag 10 juni om 9 uur start onze abonnementenverkoop. Vanaf 11 uur kan je losse tickets bestellen. Hoe? Dat ontdek je hier!

 • Gemeenschapskrant

  Randatlas slaat zijn tenten op in Rode

  04/05/23

  Van 31 mei tot 4 juni staat alles in Sint-Genesius-Rode in het teken van mensen verbinden, want van woensdag tot zondag strijkt Randatlas neer in het dorp. Dat is een cultuurproject dat de Vlaamse Rand afreist, van gemeente naar gemeente. Na Dilbeek, Zellik en Wemmel eerder dit voorjaar is ook Sint-Genesius-Rode aan de beurt. 

 • Gemeenschapskrant

  Avonturenkamp voor tieners

  04/05/23

  De zomer is voor de meeste kinderen het favoriete seizoen omdat ze dan zorgeloos buiten kunnen ravotten. En dus zet GC de Boesdaalhoeve een heus avonturenkamp op de kalender.