Gemeenschapskrant

Scouts Rode bezorgt jongeren al tachtig jaar de tijd van hun leven

19/04/23

Op zondag 30 april geven de scouts een feest in de Fonteinstraat. De scoutsafdeling van Rode bestaat tachtig jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Scouts Rode ontstond dus midden in de Tweede Wereldoorlog in 1943, op de derde dag van de louwmaand januari. Sinds die dag heeft de jeugdvereniging een ledenaantal dat schommelt tussen de 140 en 170. Dat zeggen officiële geschiedenisboeken.

Teletijdmachine Scouts

Maar het begon eigenlijk al in 1941 toen onderpastoor pater Van Grunderbeeck op een zondagmiddag enkele jongens meenam naar het Kajotterbos om samen te zingen en te spelen. Toen ontstond de Kristi-jeugd. Twee jaar later werden de eerste scoutsbeloften afgelegd en werd de Kristi-jeugd officieel lid van Scouts & Gidsen Vlaanderen. Het uniform bestond uit een wit hemd, een korte zwarte broek en een donkerblauwe das met rode rand. Ook een afgeknipte zwarte broek volstond. Mensen hadden het niet breed tijdens de oorlog.

De Duitse geheime politie, de Gestapo, viel binnen tijdens het eerste scoutskamp, dat drie dagen zou duren. Die anekdotes en herinneringen worden beschreven als de zotte avonturen van de allereerste welpen, jongverkenners en verkenners van de Kristi-jeugd-Scouts Rode (1941-1951) in Die oude Chronijcke. De traditie van het scoutsfeest is in stand gehouden. Tijdens de eerste jaren schreef de leiding liedjes en voerden de leden toneelstukken op. De voorbije jaren deed iedereen mee en voerde elke tak een toneelstuk of een dansje op. Maar een tachtigste verjaardag vraagt om meer. Iedereen mag dus uitkijken naar een zeepkistenrace, een fuif en een tentoonstelling. De foto hierboven dateert uit begin de jaren tachtig.

Tekst: Bart Kerckhoven
Uit: buurten april 2023

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    Zenuwcentrum voor erfgoed

    03/04/24

    De Vlaamse erkenning van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)Erfgoed Brabantse Kouters is een feit. Schepenen, ambtenaren, vrijwilligers en erfgoedverenigingen maakten kennis met de geplande projecten rond de thema’s landschap, bouwkunde en archeologie. De ambitie is groot, net als het afgelegde traject.

  • Gemeenschapskrant

    Ronde van Rode: Op wandel met Pierre-Yves Bouvy

    03/04/24

    Nieuwe ogen, oude beelden

    Pierre-Yves Bouvy is de drijvende kracht achter de website rodevroeger.be en de bijhorende QR-codes in het straatbeeld. Hij gaat ook graag op stap met zijn metaaldetector, onder andere om een tachtig jaar oud mysterie op te lossen.

  • Gemeenschapskrant

    Peter Stiens

    03/04/24

    De stuurgroep van GC de Boesdaalhoeve laat het gemeenschapscentrum bruisen. Wie zijn de leden ervan en waarom doen ze graag wat ze doen? Deze maand is Peter Stiens aan de beurt.