Gemeenschapskrant

Scouts Rode bezorgt jongeren al tachtig jaar de tijd van hun leven

19/04/23

Op zondag 30 april geven de scouts een feest in de Fonteinstraat. De scoutsafdeling van Rode bestaat tachtig jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Scouts Rode ontstond dus midden in de Tweede Wereldoorlog in 1943, op de derde dag van de louwmaand januari. Sinds die dag heeft de jeugdvereniging een ledenaantal dat schommelt tussen de 140 en 170. Dat zeggen officiële geschiedenisboeken.

Teletijdmachine Scouts

Maar het begon eigenlijk al in 1941 toen onderpastoor pater Van Grunderbeeck op een zondagmiddag enkele jongens meenam naar het Kajotterbos om samen te zingen en te spelen. Toen ontstond de Kristi-jeugd. Twee jaar later werden de eerste scoutsbeloften afgelegd en werd de Kristi-jeugd officieel lid van Scouts & Gidsen Vlaanderen. Het uniform bestond uit een wit hemd, een korte zwarte broek en een donkerblauwe das met rode rand. Ook een afgeknipte zwarte broek volstond. Mensen hadden het niet breed tijdens de oorlog.

De Duitse geheime politie, de Gestapo, viel binnen tijdens het eerste scoutskamp, dat drie dagen zou duren. Die anekdotes en herinneringen worden beschreven als de zotte avonturen van de allereerste welpen, jongverkenners en verkenners van de Kristi-jeugd-Scouts Rode (1941-1951) in Die oude Chronijcke. De traditie van het scoutsfeest is in stand gehouden. Tijdens de eerste jaren schreef de leiding liedjes en voerden de leden toneelstukken op. De voorbije jaren deed iedereen mee en voerde elke tak een toneelstuk of een dansje op. Maar een tachtigste verjaardag vraagt om meer. Iedereen mag dus uitkijken naar een zeepkistenrace, een fuif en een tentoonstelling. De foto hierboven dateert uit begin de jaren tachtig.

Tekst: Bart Kerckhoven
Uit: buurten april 2023

Meer nieuws

 • foto van De Flandriens

  11 juliviering: zomerhappening op zaterdag 29 juni

  01/06/24

  Om de Vlaamse feestdag te vieren, gooit de Rodense cultuurraad het dit jaar over een nieuwe boeg. ‘In samenwerking met de Boesdaalhoeve hebben we een programma uitgewerkt op maat van alle Rodenaren’, vertelt Greet Lebleu, voorzitster van de Culturele Raad.

 • fietser rijdt op wegje naast een beek, in een groen landschap

  Terugblik op 43 jaar Gordel: een bewogen geschiedenis

  01/06/24

  Op zondag 1 september trekt de Gordel door de Rand. Wat in 1981 begon als een politiek burgerinitiatief met sportieve inslag, is nu eerder een sportief evenement met politieke bijklank. In de jaren 90 en 2000 was het een massa-evenement dat zijn gelijke niet kende. Gordels vast voor een terugblik.

 • Horta-landhuis Villa Féron

  Horta-landhuis Villa Féron schittert opnieuw in al zijn glorie

  01/06/24

  Het Agentschap Onroerend Erfgoed en de provincie Vlaams-Brabant zorgden er in 2016 voor dat Villa Féron van Victor Horta in de wijk Kleine Hut niet met de grond werd gelijkgemaakt. Al was het wel de nieuwe eigenaar die het prachtige pand een toekomst gaf. ‘Ik was meteen verliefd.’