Gemeenschapskrant

Sint-Genesius-Rode stelt grote projecten uit

09/02/23

Een nieuw jaar is begonnen en dus heeft het schepencollege een nieuw budget voorgesteld. Heel wat plannen zijn bijgestuurd, onder andere omwille van de crisis. Grote projecten belanden zelfs in de koelkast. Dit mogen we in 2023 van het gemeentebestuur nog verwachten.

© BK

Eerst het goede nieuws: de aanvullende personenbelasting blijft in 2023 op 6 %, ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven status quo op 652.

Schepen van Financiën Sophie Wilmès (IC-GB) stelt voor het eerst in zeven jaar het budget voor. Verschillende grote projecten zullen niet gerealiseerd worden. Zo hoeven we de herinrichting van de Zoniënwoudlaan deze legislatuur niet meer te verwachten. 3,75 miljoen euro werd uit het budget geschrapt; enkel de studiekosten, geraamd op 250.000 euro, blijven behouden. De herinrichting van de wijk Middenhut is hetzelfde lot beschoren. Daar wordt 1,9 miljoen euro geschrapt. De 500.000 euro aan studiekosten staan wel nog in het budget.

Bij het begin van de legislatuur kondigde de meerderheid aan dat het cultureel centrum eindelijk gerenoveerd zou worden. Ook dat project wordt nu op de lange baan geschoven. Een half miljoen euro wordt geschrapt. Het college behoudt wel 100.000 euro om zogenaamde quick wins uit te voeren. Zo zal het asbest verwijderd kunnen worden en zullen de armaturen aan het podium vernieuwd worden.

Op sportvlak wordt er wel geïnvesteerd. De padelvelden aan Wauterbos staan nog steeds in de planning; het bedrag is zelfs verhoogd. Concreet wordt er nu 470.000 euro uitgetrokken in plaats van 300.000 euro. Behalve padelvelden zullen er ook nog een basketveldje en een skate- en BMX-park aangelegd worden. Voor KFC Rhodienne-De Hoek verandert er weinig. De club rekende op een vernieuwing van de kleedkamers, maar voorlopig zullen de containers blijven staan. Pas na 2024 zullen er echte plannen gemaakt worden voor nieuwe infrastructuur.

In de sporthal op de site Wauterbos zal verder niet geïnvesteerd worden. Daarvoor was nochtans 350.000 euro vastgelegd. De sporthal moet toegankelijker worden en de clubs willen meer bergruimte. Er blijft nu enkel 50.000 euro over om een studie op te starten. Bouwen is fors duurder geworden en dat merken ze ook op het gemeentehuis. Voor quasi alle bouwplannen wordt extra geld uitgetrokken. De geschatte kosten voor de verbouwing van het pand in de Dorpsstraat tot twee appartementen en evenveel lokale opvanginitiatieven gaan van 1,48 miljoen euro naar 1,998 miljoen euro. De tien sociale woningen aan de Boomgaardweg zullen geen 750.000 euro kosten maar 1,15 miljoen. ‘Het zijn niet enkel de stijgende prijzen die ons parten spelen’, zegt schepen Wilmès. ‘Zo moesten we in de Dorpsstraat rekening houden met meerkosten door problemen met de fundering en komt er voor de Boomgaardweg extra geld voor energiezuinige maatregelen.’

Het grootste project op de OCMW-site, de nieuwbouw van de woonzorgcampus, zal geen 8,957 miljoen euro kosten maar 10,257 miljoen euro.

Goed nieuws is er op het gebied van de kinderopvang. De nood aan opvang blijft hoog in Rode. Daarom wil het schepencollege het openen van een kinderopvanginitiatief zo laagdrempelig mogelijk maken. ‘We vinden het belangrijk dat een gemeente een mooi aanbod heeft aan opvang voor gezinnen’, zegt Wilmès. ‘Het zou eigenlijk niet mogen dat ze hun opvang buiten Rode moeten zoeken. Daarom doen we een extra inspanning.’ Zo wil men in de wijk Den Hoek de mogelijkheden bestuderen om een opvang te openen en daarvoor wordt zelfs 25.000 euro uitgetrokken. Eerder was al bekend dat de gemeente opvang op de OCMW-site wilde organiseren. Daar is 300.000 euro begroot om het kinderdagverblijf in te richten.

In het budget staan kleinere bedragen voor investeringen in de scholen Wauterbos en Vredelaan. In het straatbeeld moeten op termijn nieuwe digitale borden verschijnen die de oude exemplaren zullen vervangen. ‘Er zijn offertes opgevraagd en in het college zullen we bekijken hoe we de communicatie via die borden het beste kunnen organiseren.’

De schepen stelt dat de gemeente in deze crisistijden een goed financieel beleid uitstippelt. ‘Onze schulden worden verder afgebouwd. En zoals eerder al beslist, willen we onze investeringen zo veel mogelijk betalen met eigen middelen en subsidies als dat mogelijk is.’

De oppositie heeft vragen bij het feit dat het college nog steeds zoveel overschot op de rekening incalculeert, terwijl heel wat belangrijke projecten doorgeschoven worden. ‘Het bestuur moet het budget van de gemeente beheren als een goede huisvader. Alle begrip daarvoor. Maar op het einde van 2023 blijft er een overschot op de rekening’, aldus gemeenteraadslid Jan Rombaut (Engagement 1640). ‘Moest er dan de voorbije maanden zoveel bespaard worden op energie door bijvoorbeeld de temperatuur te verlagen in het zwembad? De gemeente zou beter wat meer investeren in het verduurzamen van de gebouwen. Dat levert een besparing op de lange termijn op.’ De oppositie is ook kritisch over de beslissing om de renovatie van de sporthal uit te stellen. De burgemeester ziet dat anders. ‘Wij gaan de komende drie jaar zeker nog 16 tot 18 miljoen euro investeren in belangrijke projecten’, zegt burgemeester Pierre Rolin (IC-GB) daarop. ‘We voorzien 5,3 miljoen euro winst in 2023. Op de bankrekening staat ongeveer 45 miljoen euro, maar er staan wel nog 12 miljoen euro aan investeringen op stapel en er zijn leningen die afbetaald moeten worden. We kunnen ons permitteren om de belastingen niet te verhogen. We hebben een gezonde financiële situatie en dat willen we zo houden.

Tekst: BK
Foto: BK
Uit: buurten februari 2023

Meer nieuws

  • Performance De Boesdaalfeesten - Springplank

    01/05/24

    Op zondag 26 mei brengen vijf jongeren een performance gebaseerd op het tragikomische liefdesdrama Kasimir en Karoline van Ödön von Horváth. Tijdens de wandelvoorstelling door het Boesdaalpark ontdek je gaandeweg scènes uit het stuk, die worden aangevuld met persoonlijke verhalen van de jongeren, maar ook met dans en muziek.

  • ©FC

    Burgemeesters vragen meer middelen

    01/05/24

    In hun memorandum voor de komende parlementsverkiezingen vragen de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, verenigd in het Toekomstforum, dat bij de verdeling van de middelen van het Gemeentefonds dit gebied voortaan erkend zou worden als Vlaamse Randregio.

  • 'In de Boesdaalhoeve kun je parels ontdekken' - Claude Van Houtte

    01/05/24

    De Stuurgroep van GC de Boesdaalhoeve laat het gemeenschapscentrum bruisen. Wie zijn de leden en waarom doen ze graag wat ze doen? Dit keer is Claude Van Houtte aan de beurt.