Gemeenschapskrant

‘Toen ik Sandra Kim zag, wilde ik zangeres worden’

01/09/23

Isabelle A combineert de zomer van Tien om te zien met de winter van de culturele centra. Tussen de twee, tijdens de seizoensopener in GC de Boesdaalhoeve, mixt ze oude hits met akoestische covers die we leerden kennen via Liefde voor muziek en radiozender Joe. Isabelle à la française omarmt daarna een oude liefde.

©koenbauters

Isabelle Adam (48) alias Isabelle A heeft er op de dijk van Westende net een Tien om te zien-repetitie opzitten als we haar via Zoom even videobellen. Het is als vanouds een hectische bedoening. Backstage deelt ze een kleedkamer met de dames van Def Dames Dope. ‘Maar het voelt allemaal nog heel vertrouwd’, lacht ze nadat ze Hé Lekker beest nog eens door de boxen heeft laten schallen. Enkele weken geleden zong ze hier haar zomersingle Alleen Met jou. Nu was het de beurt aan haar grootste hit. ‘Het is een automatisme geworden. Ik draai een knop om en Hé Lekker beest floept er uit. Maakt niet uit of ik het met of zonder band breng.’

‘In de culturele centra is de sfeer natuurlijk heel anders’, vervolgt de zangeres, die Gent intussen ingeruild heeft voor de Antwerpse Kempen. ‘In de cc’s luistert men echt naar mijn muziek. Hier is het meer een feestpubliek. Mensen staan te zwaaien met de handen in de lucht. Vroeger was dat normaal voor mij en was net dat zittende, aandachtige publiek even wennen.’ Na de door corona deels gecancelde De wereld van Bobbejaan-tournee, waarvoor ze enkele songs in het Frans zong, volgde een Engelstalige tour langs de culturele centra als één van de ladies van Guy Swinnen. Voor het programma Isabelle à la française duikt ze begin volgend jaar (op 23 februari in CC De Meent) volop in de korf met Franstalige covers, waarmee ze twee jaar geleden opviel op radiozender Joe. ‘Er zijn toen zoveel goede reacties gekomen dat we er nu een tournee aan koppelen.’

Grootvader

De keuze voor Frans repertoire was helemaal niet vreemd. ‘Ik ben ermee opgegroeid en het is blijven hangen. Mijn vader keek altijd naar de Franse televisie. De eerste liedjes die ik zong waren van Vanessa Paradis en natuurlijk van Sandra Kim. J’aime la vie gaf de doorslag. Toen ik haar dat op tv zag zingen, heb ik mijn moeder gezegd dat ik ook zangeres wilde worden én in het Frans wilde zingen.’ Zo startte ze in het Vlaamse soundmixcircuit met een liedje van Sandra Kim: ‘Ik koos voor Envie de tout donner, een mooi traag nummer uit haar debuutalbum. Later ben ik overgeschakeld op On My Own van Nikki Costa, een Engelstalig nummer. Het is maar omdat een manager me zei dat het als kind beter was om in het Nederlands te zingen dat ik dat ook ben beginnen doen. Ik presenteerde toen ook TV Tam Tam (waarin ze elke uitzending een liedje zong, tp). Dat is allemaal lang geleden, maar omdat ik ooit begonnen ben in het Frans voelt het nu heel natuurlijk aan.’

Het idee om opnieuw in het Frans te gaan zingen, kreeg concreet vorm na de dood van haar grootvader. ‘Hij vroeg me weleens waarom ik nooit meer in het Frans zong. Ik heb hem nog gezegd dat ik dat eigenlijk wel een goed idee vond. In Liefde Voor Muziek (2017) zag ik mijn kans schoon en heb ik Lepeltjesgewijs van Bart Peeters laten vertalen. Dat werd Dormir en cuillère.’ Later op Joe kwamen daar klassiekers van onder andere Axelle Red, France Gall en Noir Désir bij.

Randje

Ondanks haar carrière in de Vlaamse showbizz hebben ook muzikanten uit het pop- en rockmilieu haar hoog zitten. Dormir en cuillère was een vertaling van Dirk Dhaenens (van Derek & the Dirt). ‘Maar ook Patrick Riguelle maakt nu vertalingen voor me, en misschien vraag ik het in de toekomst wel aan Axelle Red.’ ‘Er mocht altijd een randje zijn aan mijn muziek, en ik hield van variatie. Na Hé Lekker beest sneed ik op Blank of zwart een veel serieuzer thema aan.’ Haar liveperformance vanuit het asielcentrum in Lint tijdens een legendarische Panorama-uitzending uit 1991, met op de achtergrond de Eigen Volk Eerst-kreten van protesterende Vlaams Blokkers, staat nog op velen hun netvlies gebrand. ‘Het pop-rocknummer Jij mag altijd op me rekenen had een gitaarsolo van Eric Melaerts. In 2008 heb ik dan het album De macht der gewoonte met Alex Callier gemaakt en heeft Luc De Vos enkele teksten voor me geschreven. Tom Pintens was er toen trouwens ook bij … Het is triest. Ik denk dat ze hierboven in de hemel een feestje willen spelen.’

Jolie bébête

Toen men Isabella A in 2017 vroeg voor Liefde voor muziek heeft ze even getwijfeld: ‘Het was al zo lang geleden dat ik nog iets voor tv gedaan had, en ik zag ook welke andere kleppers meededen. Uiteindelijk heb ik bandleider Jeroen Swinnen laten weten dat het oké was als ik zelf de richting mocht bepalen: ik wilde zeker een nummer brengen in het Frans én in het Engels, iets à la Norah Jones …’ Zo werd Natalia’s II’ve only begun to fight helemaal uitgekleed. ‘Ik had het met mijn dictafoon opgenomen in mijn badkamer, waar het mooi galmt, en meteen doorgestuurd naar Jeroen, die heel enthousiast was.’ Onder Le vent nous portera van Noir Désir, dat ze bij Joe zong, kwam dan weer een beat. ‘Dat nam ik op in de stijl van Benjamin Biolay, een van mijn favoriete Franse zangers.’ Om straks de overgang tussen Nederlands en Frans vlot te laten verlopen volgt nog een tweetalige single. Daarvoor werkte ze samen met Simon LeSaint, de drummer van Stromae. Plannen voor een Franstalig album zijn er niet, maar ze zou wel nog graag Samen in dat donkere huis van Gorki vertaald zien. ‘Intussen ben ik superblij dat de ticketverkoop van À la française zo goed loopt en men dus ook naar een Isabelle A-concert wil zonder Lekker beest. Ik heb het weleens proberen te vertalen, maar dat lukte van geen kanten. Eric (Melaerts) maakte er ooit Jolie bébête van, maar dat viel dan weer niet te zingen.’ (lacht)

Tom Peeters
uit: Buurten - september 2023

 • Muziek
  ©koenbauters

  Seizoensopener

  Met akoestische set van Isabelle A

  GC de Boesdaalhoeve
 • Muziek
  Abba 4 u

  Abba4U

  I have a dream tour – 50 jaar Waterloo

  vr 26 april 2024, 20:30–22:00
  GC de Boesdaalhoeve
 • Workshop
  Ateljee Kadee

  Ateljee Kadee (8+) - Lente

  za 27 april 2024, 10:00–12:00
  GC de Boesdaalhoeve

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant

  Zenuwcentrum voor erfgoed

  03/04/24

  De Vlaamse erkenning van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)Erfgoed Brabantse Kouters is een feit. Schepenen, ambtenaren, vrijwilligers en erfgoedverenigingen maakten kennis met de geplande projecten rond de thema’s landschap, bouwkunde en archeologie. De ambitie is groot, net als het afgelegde traject.

 • Gemeenschapskrant

  Ronde van Rode: Op wandel met Pierre-Yves Bouvy

  03/04/24

  Nieuwe ogen, oude beelden

  Pierre-Yves Bouvy is de drijvende kracht achter de website rodevroeger.be en de bijhorende QR-codes in het straatbeeld. Hij gaat ook graag op stap met zijn metaaldetector, onder andere om een tachtig jaar oud mysterie op te lossen.

 • Gemeenschapskrant

  Peter Stiens

  03/04/24

  De stuurgroep van GC de Boesdaalhoeve laat het gemeenschapscentrum bruisen. Wie zijn de leden ervan en waarom doen ze graag wat ze doen? Deze maand is Peter Stiens aan de beurt.