Gemeenschapskrant

Wateroverlast voorspellen

01/12/22

Als er de komende maanden wateroverlast dreigt in Sint-Genesius-Rode dan zou je in de gemeente als één van de eersten op de hoogte moeten zijn. Sint-Genesius-Rode is één van de testgemeenten voor het bedrijf Flood4Cast uit Leuven. De firma ontwikkelde software waarmee het mogelijk is om tot drie uur op voorhand tot op wijk- en straatniveau te weten waar er zich een wolkbreuk kan voordoen.

© Filip Claessens

Eind juni 2021 stond het centrum van de gemeente nog blank na een hevige wolkbreuk die iedereen verraste. In de toekomst zou men dankzij Flood4Cast vroeger op de hoogte moeten zijn dat er wat op til is. ‘Buienradars voorspellen hoeveel neerslag er zal vallen maar niet of en waar er wateroverlast zal zijn’, zegt Patrick Swartenbroeckx, ceo van HydroScan. ‘Wij baseren onze voorspellingen op de real-time gegevens van de neerslagradars van de Vlaamse Milieumaatschappij. Die gegevens koppelen we aan overstromingskaarten van Vlaanderen, die rekening houden met onder meer het landgebruik, de terreinhelling en de rioolstelsels.’

De provincie Vlaams-Brabant ziet deze software zitten en subsidieert het project voor 127.992 euro. ‘De overstromingsvoorspeller kan de lokale besturen ondersteunen bij het nemen van eventuele maatregelen’, zegt gouverneur Jan Spooren. ‘Het aanpakken van droogte en wateroverlast, en de ondersteuning hierbij voor de lokale besturen staan hoog op de agenda.’

In Sint-Genesius-Rode worden alle beschikbare gegevens aan real-time informatie van meetpunten en sensoren in de Molenbeek gekoppeld. De gemeente krijgt een alarmmelding als er wateroverlast dreigt. Als het zo ver is, kunnen pompen in werking worden gesteld, zandzakjes worden verdeeld, straten worden afgesloten en natuurlijk ook inwoners worden gewaarschuwd. Of Sint-Genesius-Rode de software definitief in gebruik zal nemen, is nog niet duidelijk. De testperiode loopt tot februari volgend jaar. Daarna zal het schepencollege beslissen of het pakket wordt aangekocht. 

Tekst: BK
Foto: ©Filip Claessens
Uit: buurten december 2022

Meer nieuws

 • Vacature

  Vacature (eind)redacteur gemeenschapskranten

  02/02/23

  Vzw ‘de Rand’ zet in opdracht van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant in op het Nederlands als verbindende taal én op gemeenschapsvorming in de Vlaamse Rand. Dat gebeurt via 5 pijlers, onder meer door het maandelijks uitgeven van een gemeenschapskrant met lokale, culturele en maatschappelijke informatie in de zes gemeenten met bijzonder taalstatuut. Het team publicatie publiceert RandKrant en gemeenschapskranten over de Vlaamse Rand rond Brussel. Binnen die opdracht zoeken wij een eindredacteur.

 • Gemeenschapskrant

  Kijk! Een vogel

  01/12/22

  Begijn Le Bleu is beroepsvogelaar geworden. In de vogelvertelling Kijk! vertelt hij honderduit over de geneugten van het kijken naar vogels in de natuur. Le Bleu blikt ook vooruit naar het Grote Vogelweekend op 28 en 29 januari, wanneer Vlamingen vogels tellen in hun tuin om de tuinvogelpopulatie in kaart te brengen.

 • Gemeenschapskrant

  Senne Guns ontleedt popklassiekers met een kwinkslag

  01/12/22

  Zanger, pianist en cabaretier Senne Guns is nieuwsgierig, analyseert veel én legt het graag uit. ‘Ik wil weten waarom iets op een bepaalde manier in elkaar zit’, zegt hij naar aanleiding van zijn nieuwe zaalshow. Daarin zoekt hij onder andere uit waarom popsongs classics worden. Hij doet zijn try-out in GC de Boesdaalhoeve.