Gemeenschapskrant

Wateroverlast voorspellen

01/12/22

Als er de komende maanden wateroverlast dreigt in Sint-Genesius-Rode dan zou je in de gemeente als één van de eersten op de hoogte moeten zijn. Sint-Genesius-Rode is één van de testgemeenten voor het bedrijf Flood4Cast uit Leuven. De firma ontwikkelde software waarmee het mogelijk is om tot drie uur op voorhand tot op wijk- en straatniveau te weten waar er zich een wolkbreuk kan voordoen.

© Filip Claessens

Eind juni 2021 stond het centrum van de gemeente nog blank na een hevige wolkbreuk die iedereen verraste. In de toekomst zou men dankzij Flood4Cast vroeger op de hoogte moeten zijn dat er wat op til is. ‘Buienradars voorspellen hoeveel neerslag er zal vallen maar niet of en waar er wateroverlast zal zijn’, zegt Patrick Swartenbroeckx, ceo van HydroScan. ‘Wij baseren onze voorspellingen op de real-time gegevens van de neerslagradars van de Vlaamse Milieumaatschappij. Die gegevens koppelen we aan overstromingskaarten van Vlaanderen, die rekening houden met onder meer het landgebruik, de terreinhelling en de rioolstelsels.’

De provincie Vlaams-Brabant ziet deze software zitten en subsidieert het project voor 127.992 euro. ‘De overstromingsvoorspeller kan de lokale besturen ondersteunen bij het nemen van eventuele maatregelen’, zegt gouverneur Jan Spooren. ‘Het aanpakken van droogte en wateroverlast, en de ondersteuning hierbij voor de lokale besturen staan hoog op de agenda.’

In Sint-Genesius-Rode worden alle beschikbare gegevens aan real-time informatie van meetpunten en sensoren in de Molenbeek gekoppeld. De gemeente krijgt een alarmmelding als er wateroverlast dreigt. Als het zo ver is, kunnen pompen in werking worden gesteld, zandzakjes worden verdeeld, straten worden afgesloten en natuurlijk ook inwoners worden gewaarschuwd. Of Sint-Genesius-Rode de software definitief in gebruik zal nemen, is nog niet duidelijk. De testperiode loopt tot februari volgend jaar. Daarna zal het schepencollege beslissen of het pakket wordt aangekocht.

Tekst: BK
Foto: ©Filip Claessens
Uit: buurten december 2022

Meer nieuws

 • Vacature stafmedewerker ICT

  28/06/24

  Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van het inzetten van zijn/haar globale ICT-skills in een uitdagende en multisite (#8 locaties) omgeving. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om technische ondersteuning te bieden en ICT-oplossingen te implementeren op verschillende locaties. Daarom moet de stafmedewerker ICT op maat kunnen communiceren met collega's en externe stakeholders, én kennis kunnen overbrengen over nieuwe technologieën en ICT-oplossingen.

 • foto van De Flandriens

  11 juliviering: zomerhappening op zaterdag 29 juni

  01/06/24

  Om de Vlaamse feestdag te vieren, gooit de Rodense cultuurraad het dit jaar over een nieuwe boeg. ‘In samenwerking met de Boesdaalhoeve hebben we een programma uitgewerkt op maat van alle Rodenaren’, vertelt Greet Lebleu, voorzitster van de Culturele Raad.

 • fietser rijdt op wegje naast een beek, in een groen landschap

  Terugblik op 43 jaar Gordel: een bewogen geschiedenis

  01/06/24

  Op zondag 1 september trekt de Gordel door de Rand. Wat in 1981 begon als een politiek burgerinitiatief met sportieve inslag, is nu eerder een sportief evenement met politieke bijklank. In de jaren 90 en 2000 was het een massa-evenement dat zijn gelijke niet kende. Gordels vast voor een terugblik.