Gemeenschapskrant

Wateroverlast voorspellen

01/12/22

Als er de komende maanden wateroverlast dreigt in Sint-Genesius-Rode dan zou je in de gemeente als één van de eersten op de hoogte moeten zijn. Sint-Genesius-Rode is één van de testgemeenten voor het bedrijf Flood4Cast uit Leuven. De firma ontwikkelde software waarmee het mogelijk is om tot drie uur op voorhand tot op wijk- en straatniveau te weten waar er zich een wolkbreuk kan voordoen.

© Filip Claessens

Eind juni 2021 stond het centrum van de gemeente nog blank na een hevige wolkbreuk die iedereen verraste. In de toekomst zou men dankzij Flood4Cast vroeger op de hoogte moeten zijn dat er wat op til is. ‘Buienradars voorspellen hoeveel neerslag er zal vallen maar niet of en waar er wateroverlast zal zijn’, zegt Patrick Swartenbroeckx, ceo van HydroScan. ‘Wij baseren onze voorspellingen op de real-time gegevens van de neerslagradars van de Vlaamse Milieumaatschappij. Die gegevens koppelen we aan overstromingskaarten van Vlaanderen, die rekening houden met onder meer het landgebruik, de terreinhelling en de rioolstelsels.’

De provincie Vlaams-Brabant ziet deze software zitten en subsidieert het project voor 127.992 euro. ‘De overstromingsvoorspeller kan de lokale besturen ondersteunen bij het nemen van eventuele maatregelen’, zegt gouverneur Jan Spooren. ‘Het aanpakken van droogte en wateroverlast, en de ondersteuning hierbij voor de lokale besturen staan hoog op de agenda.’

In Sint-Genesius-Rode worden alle beschikbare gegevens aan real-time informatie van meetpunten en sensoren in de Molenbeek gekoppeld. De gemeente krijgt een alarmmelding als er wateroverlast dreigt. Als het zo ver is, kunnen pompen in werking worden gesteld, zandzakjes worden verdeeld, straten worden afgesloten en natuurlijk ook inwoners worden gewaarschuwd. Of Sint-Genesius-Rode de software definitief in gebruik zal nemen, is nog niet duidelijk. De testperiode loopt tot februari volgend jaar. Daarna zal het schepencollege beslissen of het pakket wordt aangekocht.

Tekst: BK
Foto: ©Filip Claessens
Uit: buurten december 2022

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant
  ©koenbauters

  ‘Toen ik Sandra Kim zag, wilde ik zangeres worden’

  01/09/23

  Isabelle A combineert de zomer van Tien om te zien met de winter van de culturele centra. Tussen de twee, tijdens de seizoensopener in GC de Boesdaalhoeve, mixt ze oude hits met akoestische covers die we leerden kennen via Liefde voor muziek en radiozender Joe. Isabelle à la française omarmt daarna een oude liefde.

 • Gemeenschapskrant

  ‘Meer diversiteit wapent het woud tegen klimaatverandering’

  01/09/23

  Tijl Schelfhout (42) pendelt elke werkdag van de Antwerpse zuidrand naar wat hij de mooiste werkplek van het land noemt: het Zoniënwoud. Hoe gaan de bosbeheerders om met de klimaatverandering en hoe ver staat het met de plannen voor het Nationaal Park?

 • Gemeenschapskrant

  Van het woonzorgcentrum naar de catwalk

  01/09/23

  Patsy Lonbois (23) is een gedreven jonge mama van twee zoontjes, Matteo (4,5) en Mattis (2). Ze werkt als zorgkundige in woonzorgcentrum De Groene Linde, maar binnenkort keert ze terug naar de schoolbanken voor een opleiding tot verpleegkundige. Daarnaast is ze finaliste van de modellenwedstrijd Queen of the Models.