Gemeenschapskrant

Wateroverlast voorspellen

01/12/22

Als er de komende maanden wateroverlast dreigt in Sint-Genesius-Rode dan zou je in de gemeente als één van de eersten op de hoogte moeten zijn. Sint-Genesius-Rode is één van de testgemeenten voor het bedrijf Flood4Cast uit Leuven. De firma ontwikkelde software waarmee het mogelijk is om tot drie uur op voorhand tot op wijk- en straatniveau te weten waar er zich een wolkbreuk kan voordoen.

© Filip Claessens

Eind juni 2021 stond het centrum van de gemeente nog blank na een hevige wolkbreuk die iedereen verraste. In de toekomst zou men dankzij Flood4Cast vroeger op de hoogte moeten zijn dat er wat op til is. ‘Buienradars voorspellen hoeveel neerslag er zal vallen maar niet of en waar er wateroverlast zal zijn’, zegt Patrick Swartenbroeckx, ceo van HydroScan. ‘Wij baseren onze voorspellingen op de real-time gegevens van de neerslagradars van de Vlaamse Milieumaatschappij. Die gegevens koppelen we aan overstromingskaarten van Vlaanderen, die rekening houden met onder meer het landgebruik, de terreinhelling en de rioolstelsels.’

De provincie Vlaams-Brabant ziet deze software zitten en subsidieert het project voor 127.992 euro. ‘De overstromingsvoorspeller kan de lokale besturen ondersteunen bij het nemen van eventuele maatregelen’, zegt gouverneur Jan Spooren. ‘Het aanpakken van droogte en wateroverlast, en de ondersteuning hierbij voor de lokale besturen staan hoog op de agenda.’

In Sint-Genesius-Rode worden alle beschikbare gegevens aan real-time informatie van meetpunten en sensoren in de Molenbeek gekoppeld. De gemeente krijgt een alarmmelding als er wateroverlast dreigt. Als het zo ver is, kunnen pompen in werking worden gesteld, zandzakjes worden verdeeld, straten worden afgesloten en natuurlijk ook inwoners worden gewaarschuwd. Of Sint-Genesius-Rode de software definitief in gebruik zal nemen, is nog niet duidelijk. De testperiode loopt tot februari volgend jaar. Daarna zal het schepencollege beslissen of het pakket wordt aangekocht.

Tekst: BK
Foto: ©Filip Claessens
Uit: buurten december 2022

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    ‘Klanten zijn enorm dankbaar voor onze hulp’

    01/03/24

    Werken voor de gemeente of het OCMW, wat houdt dat precies in? Misschien denk je spontaan aan de diensten bevolking of burgerlijke stand, maar er zijn nog zo veel andere boeiende functies te ontdekken. Deze maand gaan we op de koffie bij Heidi Vanderrusten (48), die al 24 jaar voor de dienst Gezinszorg van het OCMW werkt.

  • Gemeenschapskrant

    De Boesdaalhoeve wuift Pascal Velkeneers uit

    01/03/24

    Gemeenschapscentrum de Boesdaalhoeve wuift Pascal Velkeneers uit. Twintig jaar lang stond hij in voor de administratie en communicatie. Voor hij op 1 mei definitief met pensioen is, blikt hij voor ons nog even terug.

  • Gemeenschapskrant

    Op wandel met Jan De Sutter: 'Oude liefde roest niet'

    01/03/24

    Hoeft het te verbazen dat het Onze-Lieve-Vrouwinstituut de favoriete Rodense plek is van oud-schooldirecteur Jan De Sutter? Maar ook het Waterloos Veld en het Zoniënwoud zijn plekjes die hij een warm hart toedraagt.